koog competitie 2005 ronde 1

koog competitie 2005 ronde 1

Written by robin, published January 9th, 2005. 1 comment(s).

"Er wordt druk ingespeeld om 21:00 uur.." (click to enlarge..)Vrijdagavond 7 januari. Een nieuw jaar in een nieuwe gameroom! Om half acht komen de eerste deelnemers binnen voor de start van een seizoen Koog Competitie, wat met een geheel nieuw systeem en ditto deelnemers hopelijk weer spannend zal worden. De winnaar gaat er vandoor met de (nu nog onbekende) hoofdprijs en natuurlijk de eeuwige roem! Maar feitelijk is iedereen winnaar, want voor de mensen die wel eens meedoen met grote evenementen zoals het Dutch Pinball Open is de kleinschalig Koog Competitie een mooie manier om met het fenomeen wedstrijdspanning om te leren gaan, en voor de recreatiespelers is het een mooie gelegenheid om eens tegen anderen te spelen, nieuwe trucs te leren en de kasten wat serieuzer te bespelen.

Goed een nieuw systeem dus, maar hoe werkt het precies? De regels zijn als volgt:
• Alle kasten staan op 3 ballen, geen extra ballen en tournament mode
• Bij aanvang van de wedstrijd worden de spelers door de scheidsrechter in willekeurige paren aan willekeurige kasten gekoppeld.
• Als een paar klaar is op een kast, meldt zij zich direct bij de scheidsrechter. Hij zal hun resultaten noteren. Het paar wacht vervolgens tot een nieuw paar arriveert.
• Als een tweede paar zich bij de scheidsrechter heeft gemeld, en de scores zijn genoteerd kunnen er nieuwe paren worden ingedeeld. De winnaars en de verliezers vormen ieder een nieuw paar. Deze paren kunnen wederom aan een willekeurige (vrije) kast worden gekoppeld. Indien er maar één deelnemer beschikbaar is (bij een oneven deelnemersveld) dan zal hij worden gekoppeld aan de winnaar/verliezer van het eerstkomende paar.
• Als een speler 10 potjes heeft gespeeld, is hij klaar en kan hij gaan recreëren op de niet-wedstrijdkasten.
• Als er nog twee spelers over zijn van het totale deelnemersveld, dan spelen zij hun overige wedstrijden tegen elkaar.
• Als er nog maar één speler over is dan wordt deze eerst gekoppeld aan een kast. Hierna wordt een invaltegenstander gezocht uit de beschikbare recreanten, die op die kast gewonnen/verloren (gelijk aan het laatste resultaat van de overgebleven speler) had. De invaltegenstander speelt deze pot uiteraard niet voor punten, maar kan het de overgebleven speler wel zo moeilijk mogelijk maken!


 (click to enlarge..)Nou da’s niet zo moeilijk. Gewoon lekker spelen dus, zonder geneuzel met wedstijdkaarten. Omdat het nieuwe systeem niet met poules werkt is de nieuwe wedstrijdopzet niet meer afhankelijk is van het aantal aanwezige deelnemers. We kunnen spelen met ieder willekeurig aantal deelnemers, even of oneven. Dat betekent ook dat we wat ‘stipter’ kunnen beginnen omdat we niet meer hoeven te wachten op verlate deelnemers. Hmm, nou ja, niet helemaal. Door enkele last-minute inschrijvingen, en een klein technisch probleem met het Excel sheet beginnen we toch iets later.

"Martijn houdt de scores bij.. Louis (kc 2004) kwam ook nog even langs.." (click to enlarge..)Rond half tien legt Robin de regels uit, onderbroken door de attract mode muziek van Fred Flintstone (“Wilmaaaaaah!”). Iedereen wordt in paren aan willekeurige kasten toegewezen en de wedstrijd is begonnen. Omdat voor het bijhouden van de scores een fulltime scheidsrechter nodig is (zodat de spelers zelf niet meer worden belast met het opschrijven van scores) hebben de gebroeders van Mourik besloten om dit jaar niet mee te spelen en zicht beschikbaar te stellen voor dit doel. Twee scheidsrechters dus! En dat blijkt wel nodig ook. In hoge snelheid melden uitgespeelde koppels zich met het eindresultaat van hun potje. In het begin gaat het nog wat moeizaam, maar geleidelijk aan komt de routine erin en kunnen we de mensen binnen een minuut weer naar een nieuwe kast sturen. Gelukkig werken de kasten vanavond ook mee, er zijn weinig tot geen storingen.

Naarmate de avond vordert blijkt dat een aantal mensen langzamer vorderen in het spelen van hun 10 potjes dan anderen. Een diepgaand onderzoek wijst uit dat dit voornamelijk rokende mensen zijn, mensen die redelijk tot zeer vaak in de keuken te vinden zijn. Op zich geen ernstig probleem, maar wel vervelend voor ons, wat zo duurt het tot na twaalfen voor we klaar zijn met scheidsrechteren en zelf nog een potje kunnen spelen. Volgende maand dus een nieuwe regel: iedereen moet vóór twaalf uur klaar zijn met zijn potjes. Zo niet dan vervallen al je nog openstaande potjes in verlies. Ja we moeten streng zijn! Zonder gekheid, 3 uur moet meer dan genoeg zijn voor 10 potjes flipperen.

 (click to enlarge..)Aan het einde van de avond ontstaat nog een kleine discussie over de Uitdaging (ook wel de joker genoemd). Hoe werkt ie precies? Iedere speler kan, ná toewijzing aan een speelpartner deze persoon “uitdagen” dit wil zeggen dat de inzet voor dit potje wat hoger word. Krijg je bij een “normaal” potje 10 punten bij winst, bij een “joker-pot” wordt dit 25 punten. Maar niet zonder risico! De verliezer krijgt in plaats van geen punten (bij een normale pot) puntenaftrek! -15 punten als je een uitdaging pot verliest. Deze puntenaantallen werd door sommigen als nogal extreem ervaren. Zeker gezien het feit iemand in theorie 10 keer kan worden uitgedaagd en dus 10 x 25=250 punten zou kunnen halen. Puur theoretisch, want wie gaat nu zo iemand nog uitdagen? Maar goed, de wedstrijdleiding neemt alle kritiek serieus, we zullen ons nog beraden op dit stukje van het reglement.

Als eindelijk het laatste potje gespeeld is blijken er 3 mensen de eerste plaats te delen. Het klassement ziet er als volgt uit:


Deelnemer Punten Plaats
Egbert van Vulpen 95 1
Lanny Wallart 95
Martijn van Amsterdam 95
Alex Duin 70 4
Helen Verbeek 70
Jim Jansen 70
Richard Verbeek 65 7
Arno van Tol 60 8
Tjalling Smits 60
Claudine Jansen 50 10
Pascal Visser 45 11
Hendrik Morskate 40 12
Nico Slemmer 40
Quint van Kessel 40
Nico van Diepen 35 15
Tom Thobe 25 16
Daan Koh 15 17
Marcel van Tol 5 18
Enrico Douwens 0 (afwezig) 19
Eric Hetem 0 (afwezig)
Niels Visser 0 (afwezig)
Pieter Put 0 (afwezig)
Patrick Lemmens -5 24
"Een van de drie nummer eens..." (click to enlarge..)
Niet geheel verassend leidt Egbert (vorig jaar tweede) het lijstje, wél verrassend gevolgd door Lanny, wiens fanatieke training in de Koog vruchten begint af tewerpen. Martijn stond natuurlijk ook al langer bekend als goede flipperaar en liet dit vanavond ook zien. De vierde plek wordt bezet door allemaal doorgewinterde flipperaars. Koog nieuwkomer Richard doet het ook goed op de 7e plek. Een speciale notitie is ook op de plaats voor de prestatie van Patrick. Hij eindigt 5 punten lager dan de 4 afwezige spelers!

Ja, het begint al lekker spannend te worden, tot volgende maand!Comments

10 years ago
Leuk verhaal, geinige fotoos Kerel! The site ziet er errug prof uit, I'm dazzled!
Ik ben wel benieuwd wanneer de eerst volgende keer pinball competitie plaats gaat vinden qua data.

Add a comment

Wanna make a comment? Click here to sign in or register.