New! Dark mode!

Browsing Pinside at night? Getting tired of all the white? Switch to dark mode using the button in the top right (or CTRL-B)!

(Topic ID: 57710)

WHITEWATER CLUB= Lifejackets not required


By Skypilot

7 years ago



Topic Stats

  • 5,271 posts
  • 479 Pinsiders participating
  • Latest reply 12 hours ago by arcadenerd925
  • Topic is favorited by 225 Pinsiders

You

Linked Games

Topic Gallery

There have been 1,467 images uploaded to this topic. (View topic image gallery).

20201029_121252 (resized).jpg
20201029_121031 (resized).jpg
pop_area1 (resized).jpg
379B8A60-8E0E-4E96-86EA-B67BCC400F62 (resized).jpeg
20201013_184207 (resized).jpg
20201013_184727 (resized).jpg
16025890959781527975109406817687 (resized).jpg
PXL_20201006_182901023 (resized).jpg
920ABFAD-CD4A-48C4-9031-826D8B88FF94 (resized).jpeg
20200518_192741 (resized).jpg
PXL_20200927_221433962 (resized).jpg
FJIMG_20200919_234755 (resized).jpg
FJIMG_20200919_234746 (resized).jpg
FJIMG_20200919_234732 (resized).jpg
20200914_131258 (resized).jpg
DSC_1225 (resized).JPG

There are 5271 posts in this topic. You are on page 88 of 106.
#4351 1 year ago
Quoted from urbanledge:

Try changing the swich matrix ICs.
The socketed ones just below your NV ram .
If you put 12v down the switch matrix then will blow.
Its been an age since I did any fault finding on B/W games (or any games at all!)

You were right! I threw the $3 replacement chip in there and she fired up like a charm! I still had to hunt down a burn fuse to get the flashers and toppers to work again, a broken wire in the Yeti motor, and am troubleshooting gremlins in the ball trough but she's 99% there!

Now that my machine is working again I feel comfortable unloading my spare parts including a few brackets that are out of stock everywhere.

Full video of the parts available below.

20190906_063818 (resized).jpg20190906_072126 (resized).jpg
Added 13 months ago:

Edit: Thanks all! The parts are all sold now. They are now in or on their way to 11 pinball machines in 4 countries including the United States, Australia, Canada, and England.

#4352 1 year ago
Quoted from sataneatscheese:

You were right! I threw the $3 replacement chip in there and she fired up like a charm! I still had to hunt down a burn fuse to get the flashers and toppers to work again, a broken wire in the Yeti motor, and am troubleshooting gremlins in the ball trough but she's 99% there!
Now that my machine is working again I feel comfortable unloading my spare parts including a few brackets that are out of stock everywhere.
Full video of the parts available below.
[quoted image][quoted image]

Nice yard sale - I am sure someone will gobble them up.

#4353 1 year ago

Big props to user Davi for recreating the bracket that I was missing from my machine. Can't say enough good things about Peter for taking the time to make this part and then ship it half way around the world. If anyone has any future dealing involving Peter be rest assured he is an extremely classy guy whose character need not be questioned. Thank you again Peter.

20190907_135239 (resized).jpg
#4354 1 year ago

It's a perfect fit Peter!

20190908_151328 (resized).jpg
#4355 1 year ago
Quoted from PinDeLaPin:

It's a perfect fit Peter![quoted image]

It was not easy at first, the original bracket doesn't fit as it is, it has a bent leg, otherwise doesn't match with playfield holes. So if I copy the metal bracket, a bent plastic is required. Yours is perfect, with right angle.
I am glad it works

#4356 1 year ago
Quoted from Davi:

It was not easy at first, the original bracket doesn't fit as it is, it has a bent leg, otherwise doesn't match with playfield holes. So if I copy the metal bracket, a bent plastic is required. Yours is perfect, with right angle.
I am glad it works

Looks amazing, if you do another you could make it into a mini boulder!

#4357 1 year ago
Quoted from sataneatscheese:

You were right! I threw the $3 replacement chip in there and she fired up like a charm!

Good,
I remember when I exploded that IC in my getaway.
my heart sunk

#4358 1 year ago
Quoted from urbanledge:

Good,
I remember when I exploded that IC in my getaway.
my heart sunk

There's nothing like breaking your machine. Did i cause $5 in damage or $500...

For the most part, they did a good job to make sure that operator induced damage would be relatively cheap.

#4359 1 year ago

What’s wrong with this picture?

#4360 1 year ago

ummm...most of the lights are not working?

#4361 1 year ago
Quoted from SeaLawyer:

What’s wrong with this picture?

LEDs

#4362 1 year ago
Quoted from SeaLawyer:

What’s wrong with this picture?

bad waterfall decal

#4363 1 year ago
Quoted from wamonkey:

bad waterfall decal

Those are just rocks sticking out

#4364 1 year ago
Quoted from wamonkey:

bad waterfall decal

Bubbles in the waterfall (or rocks)... Any fix for this?

#4365 1 year ago

People are saying the issue is the bubbles in the foil - definitely not! My topper has a decent bubble but performs and looks great

Above video 100% has the wrong bulbs in the topper.

Make sure you use the right #194 bulbs as they are a different voltage which causes LEDs etc to behave like above.

#4366 1 year ago
Quoted from SeaLawyer:

What’s wrong with this picture?

If those are regular LEDs take them out immediately. They can and will melt, if not catch on fire. They are an absolute pain to get out of the sockets if they are melted. You absolutely have to use replacement 194 bulbs. I LED'd my entire machine, and then replaced the LEDs in the topper with 194 bulbs after they all melted in less than a day of use.

d790387f77428fb0dd4926305ef78b3d2d2617a2 (resized).jpg
#4367 1 year ago
Quoted from sataneatscheese:

If those are regular LEDs take them out immediately. They can and will melt, if not catch on fire.

Isn't that almost a right of passage for a whitewater owner? I did the same thing 9 years ago when cointaker recommended a set of led's for the topper. I told them that the leds pretty much started on fire. They refunded me for the bulbs and updated their kit offering.

#4368 1 year ago
Quoted from SeaLawyer:

What’s wrong with this picture?

Using #555 bulbs instead of the correct #194 bulbs

#4369 1 year ago

Question for OCD board users - do you need to program them for Whitewater? The instructions for GI OCD say "The GI OCD board is configured for WPC95 use by default, and strings 4 and 5 will be always on." I noticed there is a configuration file for Whitewater off the website but think that might be for the LED OCD board. Software instructions look a bit confusing and not really interested in tweaking every bulb. I have both boards and trying to figure out what I need to do to just get the correct stock look.

#4370 1 year ago

Yeah the topper bulbs are 12v and uses the 194’s. They’re common for automotive and easily found. CT and others make the 12v LED’s for this (likely just pulling auto versions) but worth skipping next LED’s here.

Wonder why Williams went 12v here? Anyone know?

#4371 1 year ago

Hello all. Got an issue and curious if anyone has seen this and have any ideas. When I shoot the ball into no way out, it says ball 3 locked. Bad opto? Or opto board? All 3 optos in the multiball Assy were replaced recently but didn’t help. Anyone?

#4372 1 year ago

Also, I should add, when first turning the game on, after it boots up the upper popper will fire 10 times then stop.

#4373 1 year ago
Quoted from MikeSinMD:

Also, I should add, when first turning the game on, after it boots up the upper popper will fire 10 times then stop.

What state do the optos show in switch level test?

#4374 1 year ago
Quoted from MikeSinMD:

Also, I should add, when first turning the game on, after it boots up the upper popper will fire 10 times then stop.

Did you change out the 2 green lock targets on both sides of the entrance to no way out?

#4375 1 year ago

Insanity Falls Ramp Adjustment:

Okay, so I'm losing my mind on the Insanity Falls ramp. I switched out my old one for a much nicer one and now the ball is not consistently going all the way down and usually just makes the bend, doesn't make the first hill, and then just drops off.

The following have not fixed the issue:
1. Cleaning/waxing the ramp
2. Tightening down all screws on ramp
3. Adjusting switch to it's lowest point
4. Rebuilding top flipper
5. Cranking the pitch up to 8

I am open to suggestions.

Thanks!

#4376 1 year ago
Quoted from sataneatscheese:

Insanity Falls Ramp Adjustment:

Well it shouldn't have anything to do with the pitch

#4377 1 year ago
Quoted from sataneatscheese:

Insanity Falls Ramp Adjustment:
Okay, so I'm losing my mind on the Insanity Falls ramp. I switched out my old one for a much nicer one and now the ball is not consistently going all the way down and usually just makes the bend, doesn't make the first hill, and then just drops off.
The following have not fixed the issue:
1. Cleaning/waxing the ramp
2. Tightening down all screws on ramp
3. Adjusting switch to it's lowest point
4. Rebuilding top flipper
5. Cranking the pitch up to 8
I am open to suggestions.
Thanks!

I would take it out and inspect your work, and try again. My guess is that its an install issue.

#4378 1 year ago
Quoted from sataneatscheese:

Insanity Falls Ramp Adjustment:
Okay, so I'm losing my mind on the Insanity Falls ramp. I switched out my old one for a much nicer one and now the ball is not consistently going all the way down and usually just makes the bend, doesn't make the first hill, and then just drops off.
The following have not fixed the issue:
1. Cleaning/waxing the ramp
2. Tightening down all screws on ramp
3. Adjusting switch to it's lowest point
4. Rebuilding top flipper
5. Cranking the pitch up to 8
I am open to suggestions.
Thanks!

Had this issue and others when I used Starship's remake ramps.

1. Jam_Burglar's advice

2. Did you accidentally mix up any other hexagonal stand-off's from another location in the game when reassembling?

3. Is it a thicker remake or an original? If a remake, you may need to add a washer to the back standoff (either under the ramp lip or at the base of the standoff) to slightly raise the ramp in the back. Also, is your apron sitting higher after reassembly than in your original? Try lowering your apron in combination with raising the back hex standoff. This may require a custom standoff at the outlane area level. My apron is set as low is it can go and the bottom of the ramp sits on the apron.

It's really fun if you can get the ramp adjusted so that a slow ball trickles out of the drop offs mid ramp but a fast ball makes it around to the inlane area.

#4379 1 year ago
Quoted from zene10:

Had this issue and others when I used Starship's remake ramps.
1. Jam_Burglar's advice
2. Did you accidentally mix up any other hexagonal stand-off's from another location in the game when reassembling?
3. Is it a thicker remake or an original? If a remake, you may need to add a washer to the back standoff (either under the ramp lip or at the base of the standoff) to slightly raise the ramp in the back. Also, is your apron sitting higher after reassembly than in your original? Try lowering your apron in combination with raising the back hex standoff. This may require a custom standoff at the outlane area level. My apron is set as low is it can go and the bottom of the ramp sits on the apron.
It's really fun if you can get the ramp adjusted so that a slow ball trickles out of the drop offs mid ramp but a fast ball makes it around to the inlane area.

The washers are a great idea! I'll try that this week! Thanks!

#4380 1 year ago
Quoted from bobukcat:

What state do the optos show in switch level test?

Can’t check that right now. Won’t be near it for a few days...

#4381 1 year ago
Quoted from PinDeLaPin:

Did you change out the 2 green lock targets on both sides of the entrance to no way out?

Not yet. I need to though, the green parts are gone! They seem to be working as they should though.. I will check it again when I can.

#4382 1 year ago

Finally made it to Wet Willies! Still have to fix insanity falls but I'm loving this pin!

#4383 1 year ago

This was published 2 months ago, and since I did not find it in this thread maybe it's of interest for you.

#4384 1 year ago

After over a year, Two brand new cabinets, having to drill the playfield holes (not fun)... moment of truth...

And the playfield fits and glass clears !!!!

56D56FE3-0A45-4E84-BE01-3EBD1A401F05 (resized).jpeg
#4385 1 year ago
Quoted from Soulrider911:

After over a year, Two brand new cabinets, having to drill the playfield holes (not fun)... moment of truth...
And the playfield fits and glass clears !!!![quoted image]

Congrats! nearly there!

#4386 1 year ago
Quoted from Soulrider911:

After over a year, Two brand new cabinets, having to drill the playfield holes (not fun)... moment of truth...
And the playfield fits and glass clears !!!![quoted image]

LOOKS AMAZING!!! Great Work!
BUT, please do tell.....Whats up with the Apron...Love it. It lights up?

#4387 1 year ago

Oh yes! The apron, it has el tape mounted to the back of it you got it, lights up!! Can’t wait to see it. I’ll
Share pics soon as I get er wired up.

#4388 1 year ago

Nice work, soulrider! Beautiful Whitewater. Is that missing boulder the one currently being sold? I know you paint matched it and looks like it fits right in. Tough to mix and match different boulders when everything looks different.

#4389 1 year ago

Anybody know what an original topper goes for these days?

#4390 1 year ago

I haven't even seen one posted here or on EBay in a LONG time.

pasted_image (resized).png
#4391 1 year ago
Quoted from jawjaw:

Nice work, soulrider! Beautiful Whitewater. Is that missing boulder the one currently being sold? I know you paint matched it and looks like it fits right in. Tough to mix and match different boulders when everything looks different.

So... It took me a LOOONG time to find that one. There is a few other "missing mountains" that I have seen and I actually bought one that was on ebay and it looked like a wad of chewed gum LOL. This one I ordered from Australia, and I believe it was the last one they had.

#4392 1 year ago

@SoulRider...

It looks amazing! I know you've put a ton of time, frustration and $$$ into it... but now, WOW!

Congrats! I can't wait to play it.

Kerry

#4393 1 year ago

Thank you so much kerry_richard Yes I Can not wait for you to see it.

#4394 1 year ago
Quoted from Methos:

Anybody know what an original topper goes for these days?

What would be the best way to sell one?

#4395 1 year ago
Quoted from Methos:

What would be the best way to sell one?

ebay

#4397 1 year ago
Quoted from Methos:

What would be the best way to sell one?

By messaging me and then me buying it is the best way by far.

#4398 1 year ago

Another small victory the side rails are on and the lockdown bar fits like a charm!!!
Whew... this is where the first cab failed.
Ready for the side rails
C0BA7D71-20D1-448C-B370-5148C8CA9F65 (resized).jpeg
Must say sc93cobra work never ceases to amaze me. Bling bling
B4880C30-6C56-4A7F-8569-0B0FE04EBB71 (resized).jpeg
Annnd... it fits!
0C9FEA39-A3C0-4BCA-9D09-CCA1F221854A (resized).jpeg

#4399 1 year ago

Assistance requested diagnosing problem on board.

So of course WhiteWater breaks 24 hours before I have a friend coming over to play pinball. I slide the machine 3 feet forward and back when installing overhead lighting and when I fired her back on the "Ball Serve" and "Left Sling" solenoids do not work.

I am 100% sure it is on the board and not wiring in the machine because when connecting a wire directly from J127-3 (the left sling) to the solenoid it does not fire in test mode. If I take that left sling and hook power directly to J127-4 (the right sling) the left sling will fire in test. I did something similar between the "Ball Serve" and the "Outhole Kicker" to determine power is not coming out of the backbox for those two solenoids. I get nothing from those two prongs directly from the board.

Does anybody know of any parts that these two items have in common that could break both (and nothing else) at the same time? Where would you start troubleshooting with a multimeter if you took the board off? Any and all suggestions are greatly appreciated.
20190922_074408 (resized).jpg

Inked20190922_074408_LI (resized).jpg
#4400 1 year ago

Transistors? Q80 and Q54?

Nothing in common that I can see. Maybe reseat your ribbon cables too.

Promoted items from the Pinside Marketplace
From: $ 9.99
Eproms
Matt's Basement Arcade
$ 209.00
There are 5271 posts in this topic. You are on page 88 of 106.

Hey there! Got a moment?

Great to see you're enjoying Pinside! Did you know Pinside is able to run thanks to donations from our visitors? Please donate to Pinside, support the site and get anext to your username to show for it! Donate to Pinside