(Topic ID: 62621)

Whirlwind Club... Members Only!


By mof

6 years ago



Topic Stats

  • 3,673 posts
  • 364 Pinsiders participating
  • Latest reply 10 hours ago by Slash
  • Topic is favorited by 169 Pinsiders

You

Linked Games

Topic Gallery

There have been 1,040 images uploaded to this topic. (View topic image gallery).

fan bracket (resized).jpg
65C8EE5B-AF54-49B0-BC1F-8AE66EC162A0 (resized).jpeg
1E931CBE-A2C6-49B6-920C-BEABE5EC17B4 (resized).jpeg
819DC23A-CA2F-46C5-9A3D-3E951A7399D0 (resized).jpeg
06E25750-2FC2-4F21-B447-BDCC018D87C6 (resized).jpeg
BB6306E0-340C-4B81-BA5D-431BA6F4EAAC (resized).jpeg
3412087F-063F-4226-B16F-DB1CFB0EF53A (resized).jpeg
20200625_213758 (resized).jpg
20200625_213752 (resized).jpg
20200625_213736 (resized).jpg
20200621_115339 (resized).jpg
361CBBD4-F9A5-4B07-8770-F74831D4E387 (resized).jpeg
9733C7C7-5874-403B-960D-1DCC91FC7271 (resized).jpeg
A5CD1C8A-E955-47F9-8685-549EC55145ED (resized).jpeg
A5D36DC0-5BC3-4601-A5E1-2A12CB52C1B5 (resized).jpeg
C000B337-0A10-4346-993C-4AEBF2C3CCA2 (resized).jpeg

There are 3673 posts in this topic. You are on page 53 of 74.
#2601 1 year ago
Quoted from bballfan:

Which wiring harness do you need?

I need all from xformer to board interconnects.

#2602 1 year ago
Quoted from scampcamp:

I am replacing the flashers with LEDs.
Are the flashers with the red caps different than the ones that are in the rear of the playfield? Thanks
[quoted image]

The LED flashers in the red domes and a couple underneath playfield will flash when you hit the flippers. It has something to do with how the system 11 power is routed to those. The fix is to put diodes in.

I had red LEDs in my dome flashers. Instead of installing the diodes for now, I took them out and put regular bulbs in. Make sure to go into settings and set flashers to brightest setting if you go incandescent.

The LEDs in the back panel do not behave in same manner and I have LEDs back there with no issue. Put a couple of purple in that piece you are holding ... middle and one of the ends. Really good color to compliment the game sounds when they go off!

#2603 1 year ago
Quoted from Blitzburgh99:

The LED flashers in the red domes and a couple underneath playfield will flash when you hit the flippers. It has something to do with how the system 11 power is routed to those. The fix is to put diodes in.
I had red LEDs in my dome flashers. Instead of installing the diodes for now, I took them out and put regular bulbs in. Make sure to go into settings and set flashers to brightest setting if you go incandescent.
The LEDs in the back panel do not behave in same manner and I have LEDs back there with no issue. Put a couple of purple in that piece you are holding ... middle and one of the ends. Really good color to compliment the game sounds when they go off!

Hey.. thanks for your post. Would you know which type of led/incandescent would go under those red caps & behind that plastic back panel?

#2604 1 year ago
Quoted from scampcamp:

Hey.. thanks for your post. Would you know which type of led/incandescent would go under those red caps & behind that plastic back panel?

I ordered everything from Comet. I followed someone else’s recipe somewhere in this thread, I believe. Here was my order:

48D34434-9BA1-4D8D-8053-EBBB339D5BD1 (resized).jpeg
#2605 1 year ago
Quoted from Blitzburgh99:

The LED flashers in the red domes and a couple underneath playfield will flash when you hit the flippers. It has something to do with how the system 11 power is routed to those. The fix is to put diodes in.
I had red LEDs in my dome flashers. Instead of installing the diodes for now, I took them out and put regular bulbs in. Make sure to go into settings and set flashers to brightest setting if you go incandescent.
The LEDs in the back panel do not behave in same manner and I have LEDs back there with no issue. Put a couple of purple in that piece you are holding ... middle and one of the ends. Really good color to compliment the game sounds when they go off!

My LEDs do not do this. I don't think anyone has added any diodes. Could it be the brand/type of led?

#2606 1 year ago

I’m still wondering which type... of flasher goes behind the plastic & underneath the red caps. Thanks

#2607 1 year ago
Quoted from scampcamp:

I’m still wondering which type... of flasher goes behind the plastic & underneath the red caps. Thanks

Quoted from GRUMPY:

Those are 906 flasher bulbs.

#2608 1 year ago
Quoted from yzfguy:

My LEDs do not do this. I don't think anyone has added any diodes. Could it be the brand/type of led?

I used Comet LED. There are posts somewhere here on pinside that describes the issue. What brand did you use?

#2609 1 year ago

They were put in by the previous owner. They are comet and look like little towers. All the LEDs are comet and look to be more expensive versions than what my cheap ass buys

#2610 1 year ago
Quoted from zene10:

Oh it will be, as soon as the steel ball hits the field.
But yes, it is drilled and dimpled.

IMG_4891 (resized).JPG
#2611 1 year ago

About those dimples...I learned to view them as a guide. Most of the time they are in the correct spot. On High Speed, there are three sets of 3 targets. They are not in a "bank" but individually attached to the bottom of the playfield. One would think the dimples would be in a nice straight line and properly centered in the cut-out in the playfield....not so. When I asked CPR why they would not make them right they replied, because that was the way they were on the playfield they used to map them. In another case, don't recall the game, the left flipper mechanism was way too close to a light socket...I mean right up against it. I rotated that flipper mechanism to a much safer orientation....

Just food for thought.

#2612 1 year ago
Quoted from Freeplay40:

About those dimples...I learned to view them as a guide. Most of the time they are in the correct spot. On High Speed, there are three sets of 3 targets. They are not in a "bank" but individually attached to the bottom of the playfield. One would think the dimples would be in a nice straight line and properly centered in the cut-out in the playfield....not so. When I asked CPR why they would not make them right they replied, because that was the way they were on the playfield they used to map them. In another case, don't recall the game, the left flipper mechanism was way too close to a light socket...I mean right up against it. I rotated that flipper mechanism to a much safer orientation....
Just food for thought.

Thanks for the warning. I'm aware the dimples are usually "guides".

However, my original playfield was used as the CAD template for dimpling, drilling and routing the Mirco playfields so I'm hoping (fingers crossed) everything should line up correctly.

https://pinside.com/pinball/forum/topic/whirlwind-club-members-only/page/52#post-4821441

#2613 1 year ago
Quoted from Blitzburgh99:

Here are the best pics I could get with glass on. Same material as the two big squares of blue rubber at bottom of right ramp. A guy could also cut one of those sizes in half.
[quoted image][quoted image][quoted image][quoted image]

I finally got around to installing the rubber.
It works great! thanks a lot for your help.

#2614 1 year ago

Hey guys, just joined the club this weekend. Loving WW. I have a few questions/issues as a newbie owner:

- Mine has no topper. Is there a guide or wiki available for installing a topper from scratch? Where to order, how to install, etc?

- No manual. I might wait until the Allentown show to pick one up if I can find the relevant info somewhere online.

- One of my test menu buttons is missing. I have the black button that initiates the menu, the red one next to it, but it is missing a third button. I have been able to change settings using the black button and the start button. Will missing this third test button affect my ability to change settings?

Any other common issues or things to look out for as a new owner?

#2615 1 year ago

Single Drop Target Problem please help

So even though my drop target works through test the switch from the opto does not register. I’ve removed the target, throughly cleaned and replaced but still no luck. On a previous thread someone mentioned the connector but everything seems fine and I’m now thinking the opto needs replacing.

Is this the right opto bearing in mind I’m in the UK

https://pinparts.co.uk/products/tcst1103-4-legged-slotted-opto-replaces-5490-10159-00

#2616 1 year ago
Quoted from speederice:

Hey guys, just joined the club this weekend. Loving WW. I have a few questions/issues as a newbie owner:
- Mine has no topper. Is there a guide or wiki available for installing a topper from scratch? Where to order, how to install, etc?
- No manual. I might wait until the Allentown show to pick one up if I can find the relevant info somewhere online.
- One of my test menu buttons is missing. I have the black button that initiates the menu, the red one next to it, but it is missing a third button. I have been able to change settings using the black button and the start button. Will missing this third test button affect my ability to change settings?
Any other common issues or things to look out for as a new owner?

For the topper, read the crap out for this thread, there is good info.

For the manual. IPDB will have it, I printed mine and put it in a binder

1 week later
#2617 1 year ago

Anyone know who has the white cloud toppers in stock?

#2618 1 year ago
Quoted from Wmsfan:

Anyone know who has the white cloud toppers in stock?

Pinball ministry

#2619 1 year ago

Does anyone know when the bulbs underneath the flashers go off in the lightning plastic in the back? I've never seen them lit.

#2620 1 year ago

They should be on all the time with the GI then they come on late some times for certain lighting effects.

#2621 1 year ago
Quoted from yzfguy:

Pinball ministry

Thank you

#2622 1 year ago

Have original plastics for sale, separate sale available, let me know if you need something.
Screenshot 2019-02-19 at 22.09.34 (resized).png

#2623 1 year ago

what is the height with the topper? Thanks ahead of time.

#2624 1 year ago
Quoted from Pugsley:

They should be on all the time with the GI then they come on late some times for certain lighting effects.

Well that sucks - mine aren’t on. It appears that the connection is not connected, It was floating loose in the back of the box. It’s like a purple and white and a white and purple wire. I can’t find anything to connect to that matches. Can someone please post a picture of the connection for the power on the back of the lightning cloud board?

#2625 1 year ago
Quoted from bailorgana:

Well that sucks - mine aren’t on. It appears that the connection is not connected, It was floating loose in the back of the box. It’s like a purple and white and a white and purple wire. I can’t find anything to connect to that matches. Can someone please post a picture of the connection for the power on the back of the lightning cloud board?

There is another connector that connects to those wires that comes from a relay below. Just move the loom around and look for it. It has the same colored wires.

#2626 1 year ago

go over to HEP thread ........he is trying to give away a whirlwind cabinet

#2627 1 year ago
Quoted from luckycreature:

what is the height with the topper? Thanks ahead of time.

Mine's just under 7 feet.

#2628 1 year ago

Alright so I am working on a project Whirlwind and I've got two coils stuck on. Left up kicker and multi-ball diverter. I checked the schematics that says Q15 and Q7. So far I have replaced both coils and replaced those two transistors on driveboard but I am still have the problem. Now I wondering if it's something on the Aux board thats bad. Any thoughts?
5983CC20-E9D4-455C-B236-AF9AB66924AA (resized).jpeg

#2629 1 year ago
Quoted from pacman11:

Now I wondering if it's something on the Aux board thats bad. Any thoughts?

Replace these parts, Q-4, Q-5, D-15 and D-16.

locked on coils (resized).PNG
#2630 1 year ago

Do what Grumpy says

#2631 1 year ago
Quoted from GRUMPY:

Replace these parts, Q-4, Q-5, D-15 and D-16.
[quoted image]

I am not home yet, but what type of transistors are those? tip122?

#2632 1 year ago

TIP 36c and 1n4007 diodes.

#2633 1 year ago

Left the club today It was fun for a few years but can't keep them all ......

Goodbye Whirly !

'All clear - return to your homes'

#2634 1 year ago

really getting into Whirlwind

IMG_1158 (resized).JPGIMG_1159 (resized).JPG
#2635 1 year ago

I’m getting two balls in the shooter lane when I have one ball locked. I checked all the trough and lock lane switches they’re all testing good with the switch edges test. I cannot figure out what the heck is going on and I happens almost every time. However this is the only time this happens. Help! Thanks in advance!

#2636 1 year ago

This Sunday in 11:00am GMT-5 will be playing in Whirlwind. https://www.twitch.tv/pinballrussia Will be glad if you guys will be with us.

#2637 1 year ago

What city do you live in? My son spent last Fall studying in Moscow.

#2638 1 year ago
Quoted from Budman:

What city do you live in? My son spent last Fall studying in Moscow.

I live in Smolensk 375km from Moscow

#2639 1 year ago

I’m checking out some titan competition rubber colors & am trying to figure out what would look good.

What colors have you guys chosen?

I may go with white for the rings & do light blue for the flippers & posts.

#2640 1 year ago
Quoted from scampcamp:

I’m checking out some titan competition rubber colors & am trying to figure out what would look good.
What colors have you guys chosen?
I may go with white for the rings & do light blue for the flippers & posts.

nudge

#2641 1 year ago
Quoted from bailorgana:

I’m getting two balls in the shooter lane when I have one ball locked. I checked all the trough and lock lane switches they’re all testing good with the switch edges test. I cannot figure out what the heck is going on and I happens almost every time. However this is the only time this happens. Help! Thanks in advance!

Could this be it?
https://pinside.com/pinball/forum/topic/whirlwind-ball-locktrough-problem

#2642 1 year ago
Quoted from bailorgana:

I’m getting two balls in the shooter lane when I have one ball locked. I checked all the trough and lock lane switches they’re all testing good with the switch edges test. I cannot figure out what the heck is going on and I happens almost every time. However this is the only time this happens. Help! Thanks in advance!

Any chance you've loaded one too many balls into the pin?

#2643 1 year ago
Quoted from bailorgana:

I’m getting two balls in the shooter lane when I have one ball locked. I checked all the trough and lock lane switches they’re all testing good with the switch edges test. I cannot figure out what the heck is going on and I happens almost every time. However this is the only time this happens. Help! Thanks in advance!

Check your switches with ball and not our finger, maybe the switch isn’t seeing it with a ball only.

#2644 1 year ago
Quoted from Flynnyfalcon:

Any chance you've loaded one too many balls into the pin?

nope. got the right balls (3).

#2645 1 year ago
Quoted from northerndude:

Check your switches with ball and not our finger, maybe the switch isn’t seeing it with a ball only.

Yep, totally did that too.

#2646 1 year ago
Quoted from bailorgana:

Yep, totally did that too.

Is the machine grounded properly?

#2647 1 year ago

So, this was it. Although I don't think it was a grounding issue. I think that the switch was getting stuck on the eject mech. It was pretty much touching it. I bent it so it wasn't touching. Problem solved. I tried to replicate a grounding contact issue by pushing the wire to touch the eject mech and it didn't cause the ball to come out early. Any case, thanks for all the help everyone!

#2648 1 year ago
Quoted from bailorgana:

So, this was it. Although I don't think it was a grounding issue. I think that the switch was getting stuck on the eject mech. It was pretty much touching it. I bent it so it wasn't touching. Problem solved. I tried to replicate a grounding contact issue by pushing the wire to touch the eject mech and it didn't cause the ball to come out early. Any case, thanks for all the help everyone!

I'm happy it worked for my Whirlwind-Brother

#2650 1 year ago

Trying out a new camera setup to get videos of gameplay. Made a short clip of a whirlwind multi ball run tonight.

Promoted items from the Pinside Marketplace
From: $ 19.99
Eproms
Matt's Basement Arcade
3,400
Machine - For Sale
San Diego, CA
$ 279.95
Lighting - Led
Pin Stadium Pinball LEDs
$ 839.00
Flipper Parts
Mircoplayfields
$ 10.00
Cabinet - Sound/Speakers
Gweem's Mods
From: $ 18.00
Apparel - Men
Pinside Shop
3,950
Machine - For Sale
Middletown, OH
$ 54.99
Cabinet - Shooter Rods
Lighted Pinball Mods
There are 3673 posts in this topic. You are on page 53 of 74.

Hey there! Got a moment?

Great to see you're enjoying Pinside! Did you know Pinside is able to run thanks to donations from our visitors? Please donate to Pinside, support the site and get anext to your username to show for it! Donate to Pinside