(Topic ID: 125703)

Fixed: TZ Fuse 116 (f116) Keeps Blowing


By seshpilot

4 years ago



Topic Stats

  • 6 posts
  • 4 Pinsiders participating
  • Latest reply 4 years ago by seshpilot
  • Topic is favorited by 2 Pinsiders

You

Linked Games

Topic Gallery

One image has been uploaded to this topic. (View topic image gallery).

image.jpg

You're currently viewing posts by Pinsider Big70.
Click here to go back to viewing the entire thread.

#3 4 years ago

F116 is your 12v unregulated fuse, so it goes to all your 12v devices. A shorted 12v motor or opto will cause that fuse to blow. Your proximity sensors also run on 12v. Might be tough to track down since there's a lot of optos on TZ. Since it only blows when you move the playfield in and out, it sounds like you've got a wire for a 12v device that might be frayed and touching something when the playfield is pulled in and out. Look at all the optos, proximity sensors for any obvious loose wires that could get rubbed, snagged, pinched, etc when moving the playfield. J118, J117, J116 on the Driver board all have that 12v. J118 sends it to the playfield and J116 to the coin door and flipper button optos. So I'd concentrate on anything getting power from 116 and 118 since it only happens when moving the playfield. Page 138 of the manual on will tell you what boards are getting 12v from J116 or 118.

You could disconnect power to each 12 device on the their boards under the playfield first to eliminate it being on the component end. For example the 10 opto PCB gets its power from J118. So if you unplug it's large power connector and the fuse still blows, you know the issue isn't with the wiring to one of the 10 optos it controls. It's either on another 12v opto wiring (flipper cabinet buttons, clock optos, proximity sensors), or an issue with the J118 or J116 wires running between the Driver board to the boards for the 12v devices. If you just start by pulling J118 and J116 and the problem goes away, all that does is confirm your issue is somewhere under the playfield. So pull the power to the all of the devices or boards that control them and work backwards plugging in 1 at a time until the problem one is found. The back part of the manual will show you the connections on all the boards under the playfield, so you can see what all is getting 12v.

Of course if all the 12v devices have power disconnected from their boards and the fuse still blows, you know the issue is in the wiring between J118 or J116 and the playfield. Unplug them to confirm this. If confirmed, you'll need to follow the wires from those connectors down to the playfield looking for a frayed wire where it's shorting.

Promoted items from the Pinside Marketplace
$ 11.00
Electronics
Yorktown Parts and Equip
$ 8.50
Lighting - Led
Pinball Haus

You're currently viewing posts by Pinsider Big70.
Click here to go back to viewing the entire thread.

Hey there! Got a moment?

Great to see you're enjoying Pinside! Did you know Pinside is able to run thanks to donations from our visitors? Please donate to Pinside, support the site and get anext to your username to show for it! Donate to Pinside