(Topic ID: 303972)

Theatre of Magic - Trunk Sluggish with New Motor

By jay

2 years ago


Topic Heartbeat

Topic Stats

  • 13 posts
  • 6 Pinsiders participating
  • Latest reply 2 years ago by jay
  • No one calls this topic a favorite

You

Linked Games

Topic Gallery

View topic image gallery

3C3505BF-7890-4A97-9DBD-EB844FD73365 (resized).jpeg
#1 2 years ago

I'm working on a Theater that had a bunch of trunk/motor problems. What seems to have happened is the motor driver board had a leaky cap that caused the drive to fail and let the motor spin in one direction. That seemed to create knock on issues of breaking off the roll pin in the motor stop, ripping all the wiring up and stripping out the gear box. Unfortunately, with a brand new motor I'm still having problems. The motor will never fully set itself to the correct position even though all the optos are registering appropriately. In test it spins sluggishly and will never fully advance to the next position, instead coming to rest somewhere between 60 and 80% of the way between trunk faces. Anyone solved this? Everything I've read, probably half a dozen topics, seem to suggest this is a gearbox problem but I've got a brand new motor and gear box. Not sure what else it could be since it was doing the exact same thing with the old motor and gearbox.

#2 2 years ago

Wednesday bump… still looking for some suggestions on this one.

#3 2 years ago

Bump for the morning crowd...

#4 2 years ago

Bump for the evening crowd...

#5 2 years ago

Sorry buddy, I tried...

#7 2 years ago
Quoted from cosmokramer:

Sorry buddy, I tried...

Yeah, this is a pretty weird one. I’m going to look at it again today, maybe try swapping driver boards and see if whatver failure worked it’s way back there.

2 months later
#8 2 years ago

Exact same problem here. Did you have any luck figuring this out jay ?

#9 2 years ago

So I originally thought it was the motor control board that was bad and I was right. The problem was that the replacement board I bought was faulty as well. I swapped the control board from shadow and the trunk works fine.

#10 2 years ago

Have you opened up the gearbox?
The original grease is super sticky.
If that’s the case clean it out with brake cleaner or something similar and lube it with some superlube.

3C3505BF-7890-4A97-9DBD-EB844FD73365 (resized).jpeg3C3505BF-7890-4A97-9DBD-EB844FD73365 (resized).jpeg
#11 2 years ago
Quoted from silverballpaul:

So I originally thought it was the motor control board that was bad and I was right. The problem was that the replacement board I bought was faulty as well. I swapped the control board from shadow and the trunk works fine.

Oh my. I hope that's not the case but I'll do my best to test this when I get a chance. I've had no time to dig back into this project but my schedule will free up greatly in March so looking to get back at it then.

#12 2 years ago

I ran into this type of issue a long time ago and I had to swap the wires on the new motor itself. After doing so it straightened out all the issues but what a PIA to figure out.

2 months later
#13 2 years ago
Quoted from silverballpaul:

So I originally thought it was the motor control board that was bad and I was right. The problem was that the replacement board I bought was faulty as well. I swapped the control board from shadow and the trunk works fine.

I was finally able to get back to this motor issue and I can now say that the above was the problem. To outline the troubleshooting process I went through...

The original motor/board combo was not turning at all. Ordered a new motor board, and since I could see some leakage from the cap I took the old board and repaired it. I then installed the new motor board and found the motor was working but not turning correctly... it would only advance about 3/4 of the way to the next position and stop. I made the decision to purchase a new motor assuming the existing motor had developed gear box issues prior to the the original motor driver failing. So after installing the new motor the problem was identical... would only turn about 3/4. So I put the original motor board that I repaired back in and the motor started spinning freely and working fine. Looks like the repro motor board I bought was the issue after all, and a faulty motor board can indeed present this symptom. Hopefully this helps anyone that encounters a similar problem in the future.

Promoted items from Pinside Marketplace and Pinside Shops!
$ 11.95
Playfield - Toys/Add-ons
ULEKstore
 
$ 85.00
Boards
Pinball Haus
 
$ 29.99
Lighting - Interactive
Lee's Parts
 
$ 10.00
Cabinet - Other
Filament Printing
 
$ 35.00
Cabinet - Other
Rocket City Pinball
 
$ 84.99
Playfield - Decals
FlyLand Designs
 
$ 119.99
Cabinet - (Alt) Translites
FlyLand Designs
 
$ 200.00
Playfield - Toys/Add-ons
JuanSolo's modshop
 
$ 9.95
Eproms
Pinballrom
 
From: $ 55.00
Gameroom - Decorations
Pinball Photos LLC
 
$ 1.00
Pinball Machine
Pinball Alley
 
From: $ 10.00
Playfield - Protection
UpKick Pinball
 
9,000
Machine - For Sale
Omaha, NE
From: $ 35.00
Playfield - Toys/Add-ons
Steel Tiger Pinball
 
Wanted
Machine - Wanted
Bellbrook, OH
$ 329.99
Lighting - Other
Lighted Pinball Mods
 
$ 38.00
Cabinet - Other
Pinball Mod Co.
 
$ 225.00
Cabinet - (Alt) Translites
FlyLand Designs
 
$ 109.99
Lighting - Led
Lighted Pinball Mods
 
$ 54.95
Eproms
Pinballrom
 
9,000 (Firm)
Machine - For Sale
Manteca, CA
$ 69.99
Playfield - Toys/Add-ons
Lighted Pinball Mods
 
€ 150.00
Playfield - Toys/Add-ons
TheDudeMods
 
9,500 (Firm)
Machine - For Sale
Massillon, OH
$ 79.99
Cabinet - Armor And Blades
PinGraffix Pinside Shop
 
$ 399.00
Cabinet - Decals
Mircoplayfields
 
$ 130.00
Playfield - Plastics
Pinball Haus
 
$ 69.95
Playfield - Toys/Add-ons
Hookedonpinball.com
 
$ 29.50
Playfield - Plastics
Pinball Haus
 
$ 47.99
Lighting - Interactive
Lee's Parts
 

Reply

Wanna join the discussion? Please sign in to reply to this topic.

Hey there! Welcome to Pinside!

Donate to Pinside

Great to see you're enjoying Pinside! Did you know Pinside is able to run without any 3rd-party banners or ads, thanks to the support from our visitors? Please consider a donation to Pinside and get anext to your username to show for it! Or better yet, subscribe to Pinside+!


This page was printed from https://pinside.com/pinball/forum/topic/theatre-of-magic-trunk-sluggish-with-new-motor?hl=silverballpaul and we tried optimising it for printing. Some page elements may have been deliberately hidden.

Scan the QR code on the left to jump to the URL this document was printed from.