(Topic ID: 129581)

Theatre of Magic Multi-Ball problems


By Bskinner46

5 years ago



Topic Stats

  • 5 posts
  • 4 Pinsiders participating
  • Latest reply 3 years ago by Brady2Gronk
  • No one calls this topic a favorite

You

Linked Games

#1 5 years ago

I have started to have problems with the Magic Multi-Ball when the Lock lights comes on the ball will not lock and is directly released out of the Trap Door onto the play field. It does say first ball lock, but it does not stay lock. When the lock light comes on it stays on until the game ends with out locking any balls. I checked the Plate Assembly and its switches and they all work. Could it be something with the Trunk that is not working right that causes the balls not to lock. Because the balls never lock and the Trunk fails to spin to the Hypnotic side and to start a Multi-Ball. Is there something else that I have overlooked I would sure appreciate any help.

#2 5 years ago

The other day mine was doing the same...one of the switches in the subway had a wire that was no longer attached...i had to solder it back on and it started working again...not sure if that is something you want to look at...there is also an arm inside the subway that holds the balls in place and releases them 1 by 1...that can break and need replaced...if the balls are moving past it, the trap door will open and shoot a ball onto the PF...not sure of the part # for that arm, but there was another post about here recently...same issue you were having

Daniel

#3 5 years ago

Bump

#4 5 years ago

There is an opto in the trunk itself that senses when a ball falls into it. Does that switch work? That's what does the "falling down the stairs" animation outside of true lock mode.

There are also switches in the trough/subway. Doe those work? Use a pinball and not your finger to test switches.

Marc

1 year later
#5 3 years ago

I know this is an old post but I was having the same problem, found this thread via a search and thought I would let folks what fixed it for me. I admit I'm pretty much a newb so I apologize if this is old info for most.

For me I was changing some lights over to LED and after doing so I started experiencing the same multi-ball issue. It turned out that one of the micro-switches in the subway was hitting a wire that I must have bumped. When it was got in contact with that wire it prevented the microswitch from closing once it got opened. That caused the issue. Once I moved the wire out of the way and the switch worked again the multi-ball problem was resolved. I hope your solution is as easy as that.

Steve

Promoted items from the Pinside Marketplace
$ 48.00
Cabinet - Other
ModFather Pinball Mods
$ 499.95
Lighting - Led
Pin Stadium Pinball Mods

Hey there! Got a moment?

Great to see you're enjoying Pinside! Did you know Pinside is able to run thanks to donations from our visitors? Please donate to Pinside, support the site and get anext to your username to show for it! Donate to Pinside