(Topic ID: 116407)

TECH: Indiana Jones (Williams)


By QuarterGrabber

4 years ago



Topic Stats

  • 13 posts
  • 6 Pinsiders participating
  • Latest reply 4 years ago by Big70
  • Topic is favorited by 2 Pinsiders

You

Linked Games

Topic Gallery

There have been 4 images uploaded to this topic. (View topic image gallery).

image-594.jpg
image-86.jpg
image-546.jpg
image.jpg

You're currently viewing posts by Pinsider quartergrabber.
Click here to go back to viewing the entire thread.

#1 4 years ago

I just finished a full shop job of my Williams Indiana Jones and the game was working 100% before I disassembled it for the shop job. I completely stripped the playfield, cleaned it, put three coats of wax on it replaced all the rubbers and replaced anything else that needed replacing. When I put it all back together I am now getting two error messages. You can still start a game just fine and play but it spits out two balls every time and it doesn't seem to recognise that a ball is locked when you lock one. It might be two wires touching or something but I looked and couldn't see anything, but there's a lot of wires under there. Any advice or tips would be greatly appreciated. Pics of the two errors below. And I know I don't have the latest roms but they are on their way in the mail. Thanks.

image.jpg

image-546.jpg

image-86.jpg

image-594.jpg

#3 4 years ago
Quoted from ff6735:

Check the lower right rollover contacts on the POA. Same symptoms showed up when the tabs were inadvertently bent on mine.

Ok I will remove the POA right away and check. Thanks!

#5 4 years ago

Well I pressed down all the roll over switches on the POA in the switch edge test and they all worked fine. So I started unplugging items one at a time until the ground short message went away. When I unplugged the idol the ground short message went away, replace with idol bad message and still the single drop target message. So although the idol works perfectly in the test menu, I'm assuming the ground short has to do with the idol???

#6 4 years ago

Bump for some evening help.

#10 4 years ago
Quoted from Big70:

It's definitely a playfield issue and not a cpu board issue if unplugging the idol cleared up the row short message. When you say you disconnected the idol, did you unplug J1 on the 3 switch opto pcb for the idol? If so, the LM339 chip (U1) on that board is likely bad and causing the problem. When an LM339 for optos fails, it confuses the swtich matrix and you can get all kinds of strange switch behavior from phantom swtich closures, double switch closures with optos involved to sometimes getting ground row shorts being reported.
I'm pretty sure you could confirm that it's the LM339 by unplugging J2, J3, and J4 on that board, but leave J1 plugged in. You're unplugging each individual opto on the idol when you do that (J2 is switch 91, which the only opto on the idol in row 1). If you unplug all those, but the row short stays, it's going to be the LM339. It's a cheap chip ($1.39 at Marco Specialties and $.59 for a socket) and fairly common to fail. I always put a socket on for the new chip when replacing for easy replacing in the future.
The switch row short is likely causing the 2 balls to be ejected during game play. Trough 6 is in Row 1, so if the pin thinks there's a short in Row 1, when the first ball is ejected, it will still see Trough 6 as closed when it should be open. Trough 5 will be closed too as it should be, so the game will spit out a 2nd ball thinking the trough is still full of balls (trough 1 - 6 all closed when it should be 1 - 5 closed and 6 open with a ball in the shooter lane). Once Trough 5 goes open because the 2nd ball is ejected and only 4 are now in the trough, the game will see Trough 6 closed, 5 open, and 4 - 1 all closed and know the trough isn't full.
The drop target issue I think can happen too if you turn the game on with the coin door open and the drop target can't go up and down because the coils have no power with the door open. If I recall the drop target pulses on power up. If the drop target can't move on power up, the game will think it's not working. Hitting it will make it go away. That switch is also in Row 1 though, so it may have also had to do with you having a ground short in row 1 message. I'd double check my memory on the drop target pulsing at power up, but my IJ is currently stripped down for a shop job.

Thank you sooo much!!! I wish I could give you 10 thumbs up for that post. It is so detailed. Thank you!

#11 4 years ago

Ok a quick update on this. I did what you said Big70 and unplugged J2, J3 and J4 and left J1 plugged in and sure enough, no ground short. So I started plugging them in one by one. With J1 and J2 plugged in, no ground short. With J1, J2 and J3 plugged in, no ground short. Then I plugged J4 in, and ground short message again. So the ground short message is directly related to J4. Do you still think it is the LM339 chip? That chip is already socketed so it must have been replaced in the past at some point. Let me know if with J4 being the known problem now, do you still think it is the LM339 chip?

Thanks in advance.

Promoted items from the Pinside Marketplace
$ 16.00
Wanted
Machine - Wanted
Austin, TX
From: $ 19.50
Apparel - Unisex
ArcadeMade
8,999 (OBO)
Machine - For Sale
Hingham, MA

You're currently viewing posts by Pinsider quartergrabber.
Click here to go back to viewing the entire thread.

Hey there! Got a moment?

Great to see you're enjoying Pinside! Did you know Pinside is able to run thanks to donations from our visitors? Please donate to Pinside, support the site and get anext to your username to show for it! Donate to Pinside