(Topic ID: 255258)

Stern Nine Ball - Left Ball lock Woes - Need some troubleshooting tech


By Barakawins1

8 months ago



Topic Stats

  • 7 posts
  • 3 Pinsiders participating
  • Latest reply 7 months ago by Barakawins1
  • No one calls this topic a favorite

You

Linked Games

#1 8 months ago

I thought I had this solved but apparently no. When a ball enters the left ball lock hole, the game stops. The next ball doesn't eject and the only way to start the next
ball is to tilt. After tilt, the ball will eject from the saucer. I'm a bit stumped as to why this is happening.

Troubleshooting already done:

Replaced MPU board (NVRAM Weebly) - Awesome board btw.
Replaced driver board - known good working board
Repinned all solenoid communication connectors MPU - J4 - Driver board - J4
Placed game into switch test - All switches activate properly, including ball lock switches when ball rolls over each one
All 1n4004 diodes on ball lock, as well as upper and middle switches tested
.05uf 100v capacitors changed on ball trough microswitches (diodes checked as well)
Ball trough diode checked as well

Still. Same issues happens. Game plays fine all through aside from when the ball locks in upper left saucer. Once this happens, game stops. ball does not eject into
lane and you'll have to tilt the game to get the game to continue. If I pick up the ball from the ball lock saucer and manually place it into the trough, the last trough
switch doesn't see it and I can't continue the game unless I tilt the game. Anyone have any ideas?

#2 8 months ago

I thought you fixed this issue... It's back?
Because MI e has the same issue

#3 8 months ago

Yes it's back. I thought I fixed it but it's back.

#4 8 months ago

Now pop bumper and left slingshot are activating when upper left ball lock switches engage sporadically. I think this column is my issue. I'll have to change diodes
along this column to find my culprit. I hope I'm right.

#5 7 months ago

Ok So here's a recap of my problem and troubleshooting performed so far.. The game fully works aside from the left kick out hole. Once a ball locks in the kick out hole, it stays there and a new ball never ejects. The only way to get the ball to eject is to tilt the game. This energizes the solenoid to eject. Here's some of the troubleshooting done so far:

The entire colum/row of the matrix wiring was tested in continuity test so all wires are connected properly.
Every diode along the entire colum/row was unsoldered removed and tested. No issues there.
Every capacitor .05uf 100v was replaced along the matrix.
J4 on the mpu and driver board were re-pinneed
Continuity was checked from the ball lock leaf switch back to the mp connector. No issues there.
Game was placed into switch test. Leaf witch wires were shorted before the diode and a proper switch number came up every time. No issues.
Tested switches in switch test starting from switch numbers 40 to 1. No issues found.

Not sure what I'm missing here. The ball locks in the upper left saucer and doesn't launch a ball into the trough unless I tilt it.

#6 7 months ago

I will try to change the switch itself

#7 7 months ago

Does anyone have a good set of roms? I want to make sure it's not my roms that are the problem. Please email them if possible

Promoted items from the Pinside Marketplace
From: $ 15.00
From: $ 155.00
$ 49.99
Electronics
PinballElectronics.com
From: $ 22.95
Cabinet - Shooter Rods
Super Skill Shot Shop

Hey there! Got a moment?

Great to see you're enjoying Pinside! Did you know Pinside is able to run thanks to donations from our visitors? Please donate to Pinside, support the site and get anext to your username to show for it! Donate to Pinside