(Topic ID: 244619)

Star Wars Premium (nib) - seemingly random ball saves


By fooflighter

5 months ago



Topic Stats

  • 27 posts
  • 11 Pinsiders participating
  • Latest reply 5 months ago by fooflighter
  • No one calls this topic a favorite

You

Linked Games

Topic Gallery

There have been 2 images uploaded to this topic. (View topic image gallery).

switch (resized).jpg
20190605_093936 (resized).jpg

You're currently viewing posts by Pinsider fooflighter.
Click here to go back to viewing the entire thread.

#1 5 months ago

I'm confused. I seem to be getting random Ball Saves while I have a ball in play ....then another ball is ejected onto the play field and I'm then playing with 2 balls. Is there another way to get a ball save other than draining? Is this a code or ruleset I'm not picking up on here or is this a bug or feature I can toggle on or off.

#4 5 months ago
Quoted from kermit24:

You need to do a better job of explaining what is happening in the game to give you a good answer. When the right out-lane is lit for "Escape", it will save your ball and put another into play on the pro model. Are you in a mode? Hyperspace multiball? Does it put two balls in the shooter lane?

https://drive.google.com/file/d/1OarR711YAE9PFO0rXCatPvs0O1n0ygBN/view?usp=sharing

Okay, I just did a video (click link above) on what's happening. I was on ball 2. Plunged playing Leia with Tatooine Lit. I was not in any multiball mode and just started the game about a minute ago. I shot the left ramp and it came down the left habitrail and immediately after dropping onto the playfield and going over the inner left lane rollover, a Ball save triggers and it launches another ball, so now there are two in play. I'm pretty sure I've had it happen with other characters too but it seems whenever I hit that left lane rollover, I get a save and another ball in play.

I'm wondering if it's a bad/dirty opto or loose plug or magnetized ball (I'm using the Stern supplied ones right now and they are brand new), or I'm just missing something ? Thanks for all your help, I'm new to the hobby so be gentle

#7 5 months ago
Quoted from jitneystand1:

Are there still 2 opto boards in the front of the ball trough (next to the shooter lane, but under the playfield)? I’m not sure if that’s still the design on the newest Sterns but if so, that’s likely your problem. Unplug the connectors and plug them back in. That should solve it for at least awhile.

I'll check and see and try the suggestion (be right back)

#8 5 months ago
Quoted from Eskaybee:

Looks to me like your left inlane rollover switch is flipped with the outlane switch.

as in physically switched wiring or something I can change in the service menu

#10 5 months ago
Quoted from Eskaybee:

Looks to me like your left inlane rollover switch is flipped with the outlane switch.
EDIT: looked at video again and appears like the left outlane insert lights up when you hit the left inlane. Definitely looks like swapping the lane switches will fix it.

Wow, good eye, I totally missed that!! Going to check now

#11 5 months ago
Quoted from Eskaybee:

Physically. Swap the two switches. But do some glass off testing first. The left inlane is acting like it’s the outlane. So If you roll your finger over the left inlane and the left outlane insert lights up, that’ll be your issue.

Okay that's exactly what it is, each rollover trigger the other insert light. So now how do I swap these? They look to be two different plastic guides and would be opposite screw holes if flipped

20190605_093936 (resized).jpg
#13 5 months ago
Quoted from chuckwurt:

Swap the wires.

Ugh, I wanted to avoid soldering on day 2 of NIB ownership but I guess I'll have to...wonder how this slipped by quality control ?

#15 5 months ago
Quoted from chubtoad13:

It looks like you can just swap them to me. They are just flipped. When you swap them flip them both and you should be all set
Remove, rotate 180 degrees and install in the opposite lane.

But if i take the one on the left (outerlane) (for example) and rotate it, the 2 screws will now be on the right instead of the left.

Are you talking about removing the rollover wire?

#18 5 months ago

Okay, so re-soldering, does this look correct if i just swap the wires between the red and yellow lines?

switch (resized).jpg
#20 5 months ago
Quoted from chubtoad13:

Just the switch. The black box with the wire should be held into the white plastic with a clip.

It looks like the black switch is glued to the white plastic...

#21 5 months ago

SUCCESS!!!! quick solder and walla, glass off test and everything works perfectly now!!!!!!

You guys are all awesome, Big Thank you to Eskaybee for diagnosing the problem!

Man I can tell, this hobby is gonna suck me in

#26 5 months ago
Quoted from TreyBo69:

Honestly, you should complain to Stern and your distributor about this. This is the kinda thing that Stern allegedly tests for and should have been very easy to notice while going through a standard switch test at the factory
Best case scenario, they toss you some piece of free merch as an apology.

I'll take one Star Wars topper please

Yes, I did that and they are forwarding my info and video to Stern. I agree, why this wasn''t caught at QC testing is a little puzzling...although I couldn't figure it out right away as a new owner, many thanks to Pinside...Their are so many lights

#27 5 months ago

To Stern's and the Distributor's credit, they both got in touch with me and Stern is forwarding the info to their quality managers

Promoted items from the Pinside Marketplace
From: $ 20.00
Cabinet - Other
Rock Custom Pinball

You're currently viewing posts by Pinsider fooflighter.
Click here to go back to viewing the entire thread.

Hey there! Got a moment?

Great to see you're enjoying Pinside! Did you know Pinside is able to run thanks to donations from our visitors? Please donate to Pinside, support the site and get anext to your username to show for it! Donate to Pinside