(Topic ID: 195101)

Space Mission Multiple Issues


By n1teowl

2 years ago



Topic Stats

  • 15 posts
  • 5 Pinsiders participating
  • Latest reply 2 years ago by n1teowl
  • Topic is favorited by 1 Pinsider

You

Linked Games

Topic Gallery

There have been 3 images uploaded to this topic. (View topic image gallery).

Pinball (resized).png
1699b-playfield (resized).jpg
Pinball (resized).png

You're currently viewing posts by Pinsider n1teowl.
Click here to go back to viewing the entire thread.

#1 2 years ago

Hi there,

I picked up a Space Mission that "worked fine when we put it in storage". Needless to say, it doesn't work fine now and seems to have a number of issues that all together are tough for me to diagnose. Basically I don't know where to start. Here's what happens when I turn it on.

1) There is no playfield GI when plugged in. Backbox lights fine.
2) Reset button resets reels and serves ball to trough.
3) Plunging ball will activate all of the playfield features (bumpers bump, kickers kick) but none of them score points or activate chimes. Interestingly, when it tries to score points from activating features, the playfield GI does flash briefly.
4) The swinging target swings and activates when hit, again no points are scored.
5) When drained, bonus counts down without scoriing on reels, and the ball is served up again without advancing player or ball.

I've checked all of the relays to make sure the switches are aligned correctly, although I haven't gotten into the score motor or reels. Any advice on where to begin would be really appreciated. I'm willing to try anything, including reading the schematics, I just need to be pointed in the right direction. Thanks a ton in advance.

#4 2 years ago

Thanks for the replies! I cleaned the jones plug connectors as you recommended and noticed that whoever connected one of the jones plugs in the cabinet had done it one position off. I fixed that and now I have playfield lights! I'm moving in the right direction. The other issues - chimes, scoring, etc. are still there. I will investigate the Jones plugs a bit more, but it might be something else. I'll also check the lock relay switches. Any other ideas for investigation?

#7 2 years ago

Update: I've adjusted some additional switches and have made some progress. I can now add credits and start 1-4 player games. The ball will serve up to the shooter lane. It's also started scoring points! Some points, anyway. The 100 point reel works when 100 points are scored, but the 1000 point reel is not working. I see that when the 100 point relay causes the score reel to turn over to 0 that the 1000 point relay locks on but doesn't release. It doesn't fire the 1000 point reel. I don't think it's a score reel problem, because the same thing happens whether I am on player one or player 2. I checked the score motor as best I could but I think it's working okay. Any ideas? Strangely, my chimes are not working either. I did check the Jones plugs in both the cabinet and the head and they seem fine.

#11 2 years ago

More success! Thanks for helping me to continue focusing on the 1000 pt relay. The 10, 100, and 1000 were all gapped correctly and I thought that it must be another issue. Turns out that my cursory cleaning with a flexstone wasn't enough. When I pressed on the chime switches in the score relays I was finally able to hear a small *ding* from one of the chime units. With a more vigorous scrubbing with the flexstone on each switch they now all work. Everything is scoring off of the playfield correctly now. It was wierd, but the 100 pt "latch" problem seemed to be from a dirty swtich as well. It feels great to make so much progress. Now to tackle the ball and player unit issues. Balls do not count up and players do not switch back and forth reliably. Onward and upward! Thanks for the help guys, you rock.

1 month later
#14 2 years ago

Sorry for the delay, but I've been out of town and unable to work on my Space Mission. One thing that I am noticing is that the Player Reset Relay doesn't seem to do anything when activated. I can activate it using the EOS on the ball count unit or push it by hand and it doesn't seem to do anything. I doubt it's the coil on the stepper, what do you think? What should that Player Reset Relay be doing other than stepping up the player unit? Thanks again!

#15 2 years ago

I've been working on this and found something new. The ball continuously stays on ball one after it drains, and it just kicks out another ball. I noticed that the ball index relay does not fire when points are scored. When I manually actuate the ball index relay, it locks on. The problem is that when the ball drains, it doesn't go to ball 2, it goes to player 2! Any ideas? TIA

Promoted items from the Pinside Marketplace
900 (OBO)
Machine - For Sale
Charleston, WV
From: $ 18.00
Apparel - Men
Pinside Shop
$ 9.95
Apparel - Unisex
Pinball Wheezer
$ 10.00
Cabinet Parts
Flashinstinct
$ 175.00
Lighting - Interactive
Professor Pinball
$ 25.00
Cabinet - Other
Filament Printing
$ 24.99
Lighting - Led
Lee's Parts
$ 79.99
Cabinet - Shooter Rods
Lighted Pinball Mods
$ 7,399.00
Pinball Machine
Pinball Pro
$ 27.95
Playfield - Toys/Add-ons
ULEKstore
$ 54.99
Cabinet - Shooter Rods
Lighted Pinball Mods
$ 64.99
$ 999.00
$ 99.99
Lighting - Other
Lighted Pinball Mods
$ 9.99
$ 24.99
Lighting - Interactive
Lee's Parts
$ 1,000.00
$ 54.00
Playfield - Toys/Add-ons
Lermods
€ 222.00
Cabinet - Decals
Buthamburg
$ 209.99
Lighting - Led
PinballBulbs
$ 229.99
Lighting - Led
PinballBulbs

You're currently viewing posts by Pinsider n1teowl.
Click here to go back to viewing the entire thread.

Hey there! Got a moment?

Great to see you're enjoying Pinside! Did you know Pinside is able to run thanks to donations from our visitors? Please donate to Pinside, support the site and get anext to your username to show for it! Donate to Pinside