(Topic ID: 297340)

Pinball Brothers Alien Apron & Lighting Mod

By Red_Devils

1 year ago


Topic Heartbeat

Topic Stats

  • 1,545 posts
  • 152 Pinsiders participating
  • Latest reply 1 day ago by Mudflaps
  • Topic is favorited by 68 Pinsiders

You

Linked Games

Topic Gallery

View topic image gallery

Pic6 (resized).jpg
pic 9 (resized).jpg
Pic 8 (resized).jpg
Pic7 (resized).jpg
Pic 4 (resized).jpg
Pic 3 (resized).jpg
Pic 2 (resized).jpg
Pic 1 (resized).jpg
1A74A962-4113-454E-B375-63E6F8D8E30F (resized).jpeg
1CDCDBF0-4155-4520-9FBF-055069474757 (resized).jpeg
20230130_161854 (resized).jpg
20230130_162317 (resized).jpg
20230130_162318 (resized).jpg
aliens-konami-arcade-video-game_1_f91c5d5752019eafb6ab478b528c6eac (resized).jpg
20230115_130720 (resized).jpg
20230115_110358 (resized).jpg

There are 1,545 posts in this topic. You are on page 31 of 31.
#1501 25 days ago

lol. Thanks for the replies.

OK so everything is installed. Beacons turn on as soon as the power is on, as does the apron in a blue. But the beacons never stop spinning, and the apron starts flashing quickly this white color. The "ALIEN" part never lights up.

I am assuming that I need to run the Alien Annunciator Config Tool and update the firmware to the latest version, right? I don't have a windows laptop so I'm going to go borrow one and hope that my question will be answered by the time I return with the laptop.

If so, I think I'm all set. Apron actually fit pretty well tbh. No issues.

#1502 25 days ago
Quoted from ThePinballCo-op:

lol. Thanks for the replies.
OK so everything is installed. Beacons turn on as soon as the power is on, as does the apron in a blue. But the beacons never stop spinning, and the apron starts flashing quickly this white color. The "ALIEN" part never lights up.
I am assuming that I need to run the Alien Annunciator Config Tool and update the firmware to the latest version, right? I don't have a windows laptop so I'm going to go borrow one and hope that my question will be answered by the time I return with the laptop.
If so, I think I'm all set. Apron actually fit pretty well tbh. No issues.

There is a firmware button and a software button in the config tool. Install both

#1503 25 days ago
Quoted from ThePinballCo-op:

OK so everything is installed. Beacons turn on as soon as the power is on, as does the apron in a blue. But the beacons never stop spinning, and the apron starts flashing quickly this white color. The "ALIEN" part never lights up.

This could be because you haven't installed the balls and the machine thinks it's in multiball mode.

Glad to hear the apron fits better over the trough area. You got one of the ones that the assemblers manually changed after we heard about the design change that Pinball brothers had made. Thanks for the feedback we can let our design team know that it works and we can make the change for the next batch we manufacture.

#1504 25 days ago
Quoted from ThePinballCo-op:

The "ALIEN" part never lights up.

I added the balls and updated the firmware. Still no lights on the apron where it says ALIEN or where it says WEAPONS READY.

The LEDs on the apron work.

#1505 25 days ago
Quoted from ThePinballCo-op:

I added the balls and updated the firmware. Still no lights on the apron where it says ALIEN or where it says WEAPONS READY.
The LEDs on the apron work.

Recheck your wires on the apron. Sometimes those small pins pull out and aren't getting connected.

#1506 25 days ago
Quoted from Zablon:

Recheck your wires on the apron. Sometimes those small pins pull out and aren't getting connected.

First thing I did. Still not on.

#1507 25 days ago
Quoted from ThePinballCo-op:

First thing I did. Still not on.

Use the "Contact us" on our support page so we can troubleshoot any issues with you...
https://www.evolutionmodsllc.com/support

#1508 25 days ago

This is throwing off my install MOJO. Am I correct in saying the factory installed lock opto 2 backwards? And I should just correct it?

20230114_144331 (resized).jpg

#1509 25 days ago
Quoted from digitaldocc:

This is throwing off my install MOJO. Am I correct in saying the factory installed lock opto 2 backwards? And I should just correct it?
[quoted image]

Oh damn. Looks like.

#1510 25 days ago
Quoted from digitaldocc:

This is throwing off my install MOJO. Am I correct in saying the factory installed lock opto 2 backwards? And I should just correct it?
[quoted image]

We have seen several machines where those are backwards, but apparently, it doesn't matter.

I would recommend swapping your LOCK 2, simply because we have only tested with the missing center pin at the bottom. I highly suspect it doesn't matter though.

#1511 25 days ago
Quoted from ThePinballCo-op:

Oh damn. Looks like.

Quoted from brado426:

We have seen several machines where those are backwards, but apparently, it doesn't matter.
I would recommend swapping your LOCK 2, simply because we have only tested with the missing center pin at the bottom. I highly suspect it doesn't matter though.

Will do. Thanks.

#1512 24 days ago

Yesterday I ran all the wires and today I went to mount the apron for a test run. The ball gets stuck behind the right flipper. I read that the fix is to bend the metal. Is there a technique for doing this that won't deform the entire piece? When I apply pressure I see the entire unit start to bend.

May I ask why the right side of the apron wasn't made like the left? I don't see a reason and am wondering if this is just a mistake. I respect all the work that went into this so please don't take the question the wrong way.

#1513 24 days ago
Quoted from digitaldocc:

Yesterday I ran all the wires and today I went to mount the apron for a test run. The ball gets stuck behind the right flipper. I read that the fix is to bend the metal. Is there a technique for doing this that won't deform the entire piece? When I apply pressure I see the entire unit start to bend.
May I ask why the right side of the apron wasn't made like the left? I don't see a reason and am wondering if this is just a mistake. I respect all the work that went into this so please don't take the question the wrong way.

You need to take it out of the machine. Don't try to bend it while it is in the machine. We talked to our assemblers about this issue for the future, but slightly bending it is the best we can do as far as a fix at this time.

#1514 24 days ago
Quoted from brado426:

You need to take it out of the machine. Don't try to bend it while it is in the machine. We talked to our assemblers about this issue for the future, but slightly bending it is the best we can do as far as a fix at this time.

Thank you for the advice, I was able to bend it safely but now I'm trying it with that taped on metal piece and doesn't even come remotely close to fitting. Looks like they took to much off the front and not enough from the back side of where the eject is. What's worse is the metal guard that protects the wood on the opposite side doesn't give clearance.

To make this work I need to do some serious grinding and have to notch a whole piece out for the guard. Am I doing something wrong or what advice do you have. Should I try tin snips or run out to ACE and get a metal grinding attachment?

20230115_110358 (resized).jpg20230115_110826 (resized).jpg20230115_110900 (resized).jpg

#1515 24 days ago
Quoted from digitaldocc:

but now I'm trying it with that taped on metal piece and doesn't even come remotely close to fitting

On your second picture it looks like the bracket fits fine, it looks flat to the playfield it does look like it needs a little more taking off the back and not so much on the front otherwise it looks like it will function fine unless I'm missing something here. The metal guard I just can't make out where your holes are in your pics, it looks like maybe they could be a couple of mm off but you should be able to maneuver it enough to get it to fit. Others including myself had to loosen the shooter coil to get the bracket in place then re-tighten the coil. If you could send another pic showing how much the holes are off would help also. We appreciate you sending the pics as the assemblers have been asking how the fit was on those they had manually changed.

#1516 24 days ago

Can somebody verify that this connection is supposed to be a crossover cable?

20230115_130720 (resized).jpg
#1517 24 days ago
Quoted from digitaldocc:

Can somebody verify that this connection is supposed to be a crossover cable?[quoted image]

That cable is wired correctly. Please continue working with RedDevilz and we'll get the issue resolved.

#1518 24 days ago

Today is the last day to vote in the Twipys, if you haven't done so already please take the time and vote for the Alien Apron for best mod, we would really appreciate it!

#1519 23 days ago

LV owners with this mod, if you want to sell the original PB beacons, please contact me.
I'm looking to buy a complete set.

1 week later
#1520 15 days ago

When you see this mod in person it's even better than the pics and video make it out to be. Couldn't be happier. Anyway, I though I would share my magnetic becan mounting solution using an old arcade control panel I stubbed my toe on while working on the mod install.

aliens-konami-arcade-video-game_1_f91c5d5752019eafb6ab478b528c6eac (resized).jpg
#1521 10 days ago

May as well use that old stock apron for something and it's better than taking up storage space in a bin. Also in this video the strobe and becan effects in this mod are so kick ass my camera phone freaked out.

#1522 10 days ago
Quoted from digitaldocc:

May as well use that old stock apron for something and it's better than taking up storage space in a bin. Also in this video the strobe and becan effects in this mod are so kick ass my camera phone freaked out.

Hahaha... Great idea. Free topper!

#1523 10 days ago
Quoted from digitaldocc:

May as well use that old stock apron for something and it's better than taking up storage space in a bin. Also in this video the strobe and becan effects in this mod are so kick ass my camera phone freaked out.

Great idea! I might steal it.

#1524 10 days ago

thinking the same thing!

#1525 10 days ago

Who knew the popper (poor man's topper) would be a hit? On order is one of those face huggers from etsey to complete the look that someone posted about previously.

#1526 10 days ago
Quoted from digitaldocc:

Who knew the popper (poor man's topper) would be a hit? On order is one of those face huggers from etsey to complete the look that someone posted about previously.

can you post a couple of still pictures?

#1527 9 days ago
Quoted from cpr9999:

can you post a couple of still pictures?

20230130_161854 (resized).jpg20230130_162317 (resized).jpg20230130_162318 (resized).jpg

To anyone seing this you are looking at the old stock apron being repurposed. Not to be confused with the actual apron mod/becans. Sorry for junking up the thread.

#1528 6 days ago

Can you still order the apron mod? Or has it been discontinued?

#1529 6 days ago
Quoted from Meadows22:

Can you still order the apron mod? Or has it been discontinued?

Stay tuned.

#1530 6 days ago

I'm in if your running another run

#1531 5 days ago

Question, under the apron when I received it there are two led light strips that are taped to foam. In the install video it states these lights are for the acid burns, however, am I to assume I need to then carve out the whole to reach the actual acid burn with the lights provided. Have others done that or was those holes precut before delivery. Thanks in advance!

#1532 5 days ago
Quoted from brooklynknight:

Question, under the apron when I received it there are two led light strips that are taped to foam. In the install video it states these lights are for the acid burns, however, am I to assume I need to then carve out the whole to reach the actual acid burn with the lights provided. Have others done that or was those holes precut before delivery. Thanks in advance!

One of mine was great and didn’t need any adjustment to see the acid burn, the other one I removed a rectangle section just below where the hole is so it illuminated better.

Obviously, be very careful not to cut too much.

This is before and after. You could see some light coming through initially but it’s much better now.
1A74A962-4113-454E-B375-63E6F8D8E30F (resized).jpeg1CDCDBF0-4155-4520-9FBF-055069474757 (resized).jpeg

#1533 4 days ago

Almost have everything wired up, however what is the best way for me to remove a T-nut as I need to get that post out prior to putting the apron in. Thanks in Advance!

#1534 4 days ago

also do I need to take the ball lock off the trough?

#1535 4 days ago

use the post...slightly unthread it from the t-nut...then push on it till it releases...but you don't have to remove it...I recall its needed to thread the longer machine screw through no?

edit....just took a look...there is a sleeved post the threaded screw threads into...you must be referring to the post that get completely removed...yeah any long screw can be used..thread it in...and give it a push into the playfield...should pop right out...

#1536 4 days ago

Ok I got the t nut out, I feel like am at the final stretch! I included pics however after removing the ball guard from the trough I was able to get it to go in, however though I can get it flush when I try to line up the holes to screw the actual playfield in place they do not align. I have to push the apron to the left the get the holes to align(It does not appear I can push it any more left then it already is). If you take a look at the pics am I missing something? Soooo close!

Pic 1 (resized).jpgPic 2 (resized).jpgPic 3 (resized).jpgPic 4 (resized).jpgPic 8 (resized).jpgPic6 (resized).jpgPic7 (resized).jpgpic 9 (resized).jpg

#1537 4 days ago
Quoted from brooklynknight:

Ok I got the t nut out, I feel like am at the final stretch! I included pics however after removing the ball guard from the trough I was able to get it to go in, however though I can get it flush when I try to line up the holes to screw the actual playfield in place they do not align. I have to push the apron to the left the get the holes to align(It does not appear I can push it any more left then it already is). If you take a look at the pics am I missing something? Soooo close!
[quoted image][quoted image][quoted image][quoted image][quoted image][quoted image][quoted image][quoted image]

The screw-long machine screw, doesn't make perfect alignment...as far as the stainless steel metal piece...I had to do some surgery on it to get it to fit as have others...look back a page or to to see what it will look like...apparently there was a change in the manufacturing, not sure what exactly changed, but that piece doen't seem to fit later builds...frankly that whole piece needs to be redesigned..it just dangles there held in place by what surrouds it...

#1538 4 days ago

ok I finally got it in position perfectly however when I turn it all on the pin acts perfectly normal (played a full game) but zero lights on any of the apron. Thoughts on what to check first? Just a heads up I was able to successfully update the software prior to installing the apron.

#1539 4 days ago
Quoted from brooklynknight:

ok I finally got it in position perfectly however when I turn it all on the pin acts perfectly normal (played a full game) but zero lights on any of the apron. Thoughts on what to check first? Just a heads up I was able to successfully update the software prior to installing the apron.

Please use the support form on the website and we'll figure out what is going on. If you are not seeing any lights on the apron, I would recommend not powering on again until you get instruction from support. You should definitely see some lights on the apron. Send pics of all your boards, if you can.

https://www.evolutionmodsllc.com/contact

#1540 4 days ago
Quoted from brado426:

Please use the support form on the website and we'll figure out what is going on. If you are not seeing any lights on the apron, I would recommend not powering on again until you get instruction from support. You should definitely see some lights on the apron. Send pics of all your boards, if you can.
https://www.evolutionmodsllc.com/contact

Sent and thanks!

#1541 4 days ago

ok boys and girls I am up and running. It was of course user error, as I had a 3pin come out and once I plugged it back in boom it works. I am going to order a longer cable to connect to PC and once I do, can any of you share what you set the colors to? Thank you for the quick response to my support ticket too and on a weekend!!

#1542 4 days ago
Quoted from brooklynknight:

ok boys and girls I am up and running. It was of course user error, as I had a 3pin come out and once I plugged it back in boom it works. I am going to order a longer cable to connect to PC and once I do, can any of you share what you set the colors to? Thank you for the quick response to my support ticket too and on a weekend!!

We're glad you're up and running! Enjoy the light show!

#1543 4 days ago

Firmware v2.7.38 is released:

https://www.evolutionmodsllc.com/software-and-firmware

Change Log for 2.7.38

- New 'Xeno Strobe Only' Effect: Adds new effect that causes the Ambush mode blade strobing to occur only while Xeno is operating. This mode must be turned on in the Alien Annunciator Config Tool. On the Behavior tab, you will find an option for Xeno Strobe Only. Save Settings and see what you think.
* Requires AUX Board 10

- Xeno Flash now timed differently depending on 2-mode and 8-mode beacons for a better experience. 8-mode beacons should gain the greatest benefit.

- When setting Strobe Speed to 0, the configured solid strobe color will now display instead of the strobing effect. If the strobing is having a negative effect on your playing, you can set Strobe Speed to 0 and select a color for a cool, yet less intrusive blade effect.

#1544 3 days ago

Just a heads up for folks with the apron, but you may want to put mylar down under the front edge of it.

I took mine off to clean and wax after dremeling the flipper bushing holes to fit my precision flipper bushings, and there's a scratch in the clear running the entire length of the front edges that's deep enough to catch my fingernail. I've noticed my clear is pretty soft, so it may just be me.

Added 2 days ago:

To clarify, I mean the edge closest to the flippers, not the playfield hangers.

#1545 1 day ago

Following. I'd like to get in line for the next run, if able.

Promoted items from the Pinside Marketplace
From: $ 12.00
Flipper Parts
Precision Pinball prod.
Flipper parts
$ 25.00
Apparel - Men
Pinside Shop
Men
8,400 (OBO)
Machine - For Sale
Mackinaw, IL
$ 99.95
Cabinet - Shooter Rods
Hookedonpinball.com
Shooter rods
8,250 (OBO)
Machine - For Sale
Lancaster, PA
From: $ 6.50
Playfield - Other
Rocket City Pinball
Other
$ 160.00
Playfield - Other
RavSpec
Other
$ 35.00
Cabinet - Other
Rocket City Pinball
Other
$ 19.95
Playfield - Toys/Add-ons
ULEKstore
Toys/Add-ons
$ 649.95
Lighting - Led
Pin Stadium Pinball Mods
Led
$ 649.95
Lighting - Led
Pin Stadium Pinball Mods
Led
$ 6.00
Lighting - Led
Mitchell Lighting
Led
$ 165.00
Lighting - Interactive
Evolution Mods
Interactive
There are 1,545 posts in this topic. You are on page 31 of 31.

Reply

Wanna join the discussion? Please sign in to reply to this topic.

Hey there! Welcome to Pinside!

Donate to Pinside

Great to see you're enjoying Pinside! Did you know Pinside is able to run without any 3rd-party banners or ads, thanks to the support from our visitors? Please consider a donation to Pinside and get anext to your username to show for it! Or better yet, subscribe to Pinside+!


This page was printed from https://pinside.com/pinball/forum/topic/pinball-brothers-alien-apron-amp-lighting-mod/page/31 and we tried optimising it for printing. Some page elements may have been deliberately hidden.

Scan the QR code on the left to jump to the URL this document was printed from.