(Topic ID: 194908)

Phantom of the Opera Club - Owners and fans welcome!


By SilverUnicorn

2 years ago



Topic Stats

  • 330 posts
  • 49 Pinsiders participating
  • Latest reply 15 days ago by truemagoo102
  • Topic is favorited by 20 Pinsiders

You

Linked Games

Topic Gallery

There have been 165 images uploaded to this topic. (View topic image gallery).

IMG_20200628_100732 (resized).jpg
IMG_20200628_100734 (resized).jpg
IMG_20200628_100743 (resized).jpg
IMG_20200628_095848 (resized).jpg
IMG_20200628_100737 (resized).jpg
IMG_20200628_095845 (resized).jpg
DSC_0585 (resized).JPG
DSC_0576 (resized).JPG
DSC_0334 (resized).JPG
DSC_0225 (resized).JPG
2ff28b99426ea86dfffdb2149feb23d3f1d8e57f (resized).jpeg
e548bbcb04e826eb05948011628f276f6dc77d60 (resized).jpeg
102957515_479331062860137_4315274536198604949_n (resized).jpg
fcde9dff9204ca7bef47f7d0eaaa1252dd05d4ed.jpeg (resized).jpg
DSC_0606 (resized).JPG
DSC_0601 (resized).JPG

There are 330 posts in this topic. You are on page 4 of 7.
#151 1 year ago
Quoted from Ratiganpin:

Would anyone have a diagram of what each circuit board in the back box actually does? Which plugs power what? I'm waiting for an actual POTO manual, but its coming from the states, so will be another few weeks yet.
Many thanks for any help.

I emailed you a PDF of the manual, to the email we used for the Mirror. Its big at 11MB so hopefully your email allows it.

#152 1 year ago

Yep, downloaded great from the Email, many thanks again Darscot.

#153 1 year ago

Don't know if anyone might be able to make sense of this, but 2 of the issues i've been having are the digital display not working at all, and the under play field lights not functioning.

While looking over the machine, I decided to try the buttons inside the coin door. On pressing the forward/reverse button, the machine suddenly came to life( although still no digital display ), all the play field lights functioning in attract mode. However, if i turn the machine off, then turn it back on, it won't start attract mode until the forward/reverse button is pressed again. I have tried leaving the button on forward and reverse with the same outcome.

Also, when in attract mode, If I press the start game button, the sound of the phantom laughing plays, but it sounds speeded up, a kind of high pitched comedic effect, if you get what I mean. Does this make sense to anyone?

Also, can anyone advise me what I can do to test wether the digital screen not working is the screen itself, or something running back to the circuit board?

As always, thank you for any help.

#154 1 year ago

You’ve got missing diodes on switches and some other wiring issues

#155 1 year ago

Start by checking your tilt bob

#156 1 year ago

Sounds like its not on Free play and the Phantom is laughing at you because you need to insert a coin/s. Your display is probably done. On my LAH i had issue with the connector, I reseated them and cleaned the connectors and I never has an issue again.

#157 1 year ago

Hi, thanks for the replies.

Firstly to jboner, could you tell me what I need to check regarding the tilt bob?

And to bycyclenut, I have removed and reseated all of the plugs that appear to be anything to do with the display, but there is no life whatsover. What is the best way to clean the connectors? I'll try as much as I can before I buy a new display, just in case.

At the moment, I'm finding on switching on the machine that the speech "I am the phantom of the opera" is heard, and also the sound of some of the solenoids firing briefly, but no attract mode, just the general illumination lights lit.
It seems that as I open the coin door, the attract mode kicks in (again with a brief firing of solenoids). At this point, I am mostly finding that when i press the start game button, I just hear the speeded up laugh, and no other response. However, just now I went through the above routine, and when I pressed start, it actually started the game properly with the "I am the phantom of the opera" speech, and the ball ejected to the shooter lane. I played a whole game, and the good news is everything on the playfield appeared to function properly. I started another game, all went fine, so I turned it off to see if it would now work normally when switched back on.
No such luck, exactly the same routine outlined above with the speeded up laugh again.

#158 1 year ago

Check and make sure the slam tilt switch on the coin door is set properly

#159 1 year ago

Thanks jboner, that's something new I've learnt about the slam tilt switch!

I've found the switch, and sure enough, it's that switch that is making the table come to life as I open the door. What I have found is that if i activate the slam tilt by opening the coin door so that the playfield comes to life, leave the door open, then turn the machine off, then back on again, the playfield comes to life on switch on.
However, if i shut the coin door, then turn off and back on, its back to the old problem and nothing will happen until I open the coin door and activate the slam tilt switch again.

I've added a picture of the slam tilt switch, does it look like it's set correctly to you?

Cheers.

20180912_221856 (resized).jpg
#160 1 year ago

Also I've just noticed that if i close the coin door, lift up the playfield and try to trigger the slam tilt switch, it will not trigger with the door closed.

#161 1 year ago

Hi all, Just to close the case ( as far as the attract mode and game start problem that is ), I got a message on a tech forum that hit the nail on the head. It was nothing more than new batteries in the back box!!!!!

Hadn't occurred to me at all as I thought it only really mattered for scores and saving chosen settings, and that without them it would just function under factory settings.

But still a big thank you to jboner, as I now know about the slam tilt switch, and it's thanks to this that I was led to the answer.
A big thank you aswell to darscot for the manual, and the magic mirror parts ( which arrived today ) .
And of course, thanks to everyone who took the time to offer a reply.

Still have the display issue to sort out, but at least now have a working game.

#162 1 year ago

That’s actually the white memory protect switch that’s connected to the door causing the issue. When the door is open the memory protect line to the battery gets bypassed so you can enter settings. So when the door is open it’s not looking for battery anymore and can boot up

#163 1 year ago

I've been reading about the CN1 CONNECTOR on data east power boards which is apparently infamous for issues.

Has anyone here experienced this, and could this be a likely suspect in the digital display not working?

#164 1 year ago

I've got a POTO and the CN1 connector had problems from the day I got the game. It has a bad connection which can cause the game to lose power including the alpha numeric display. I found that by holding the connector to the right it would maintain contact and the game would play fine so I just zip tied it to keep it where it needs to be for continuous contact and my game has been playing fine since. I think if your CN1 connector is bad though you wouldn't have power to anything except the GI lighting. At least that's how it was on mine.
I just read your previous post I it sounds exactly like the problem that I had and if so it is sounds like it is definitely the CN1 Connector. Try wiggling it around and see if the game comes to life. You may need to build a new connector you can get the kits on pinball life.

#165 1 year ago

Hi, thanks for the reply. I've tried moving the CN1 plug about, but no response from the digital display.
Everything else on the machine, apart from the digital display seems to be working.

Think I may have to bite the bullet and just get a new Xpin display and power board and see how that goes.
I saw something on YouTube that said, if I have understood it correctly, that if a display is used and used when it is showing signs of failing, it will make higher and higher demands on the power board to the point that not only the display dies, but the power supply dies aswell.
Wether that means all power or just the power for the display, I'm not sure.

#166 1 year ago

I’m guessing that this is the battery for the CPU for my POTO. Can someone confirm? I’ve never seen one like this for a Pinball Machine but of course my experience is very limited. I would like to replace it as it must have been on there for a very long time and probably should be replaced. The problem is though that it appears to be soldered in place and I’ve never seen that before so I want to make sure that I know what I’m doing. How does one replace a battery like this? Just desolder and solder in a new one or is there a better way?

C76EC5AD-1418-4ACF-A240-A1AFD42803DA (resized).jpeg
#167 1 year ago

I would install Nvram on it. I send my boards out to someone that can install the Nvram and check the boards for any other repairs it needs. I use Ardvark pinball located in Massachusetts. You can see on my board the battery holder is removed.

20180917_171335 (resized).jpg
#168 1 year ago

I received my Xpin replacement display for POTO today, and, deep joy, it does work, but as you will see in the picture, the lower display is fine, but the upper, while working, shows parts of the digit areas that it shouldn't be.
The lower display was like this at first, but on moving the ribbon cable about, it improved, but the upper screen will not improve.

Does anyone have the part numbers of the ribbon cables needed, as I can only assume this must be the issue, but I can't find anything about these in the instruction manual download

Also I understand that the high voltage power fuse should be removed now that the Xpin display is installed, could anyone confirm for me that this is the fuse that is referred to please? - FUSE F3 0.25A SLO-BLO Display Reg. Input (90VAC).
---------------------------------------------------

Many thanks again.

20180918_200820 (resized).jpg
#169 1 year ago

Typical! Ordered a new ribbon cable, turned the machine on again to check some other bits, and the display is now completely fine!

Still, no harm in having a spare

Can anyone confirm which fuse is the high voltage fuse on the power board of POTO? I'm really not sure if I've got the right one.

#170 1 year ago

Hello anyone know if a pinsound board works on phantom would love to update the sounds on mine

#171 1 year ago

It doesn’t work with data east rev2 games. They keep saying for years they are gonna update it, but nope

#172 1 year ago
Quoted from jboner1058:

It doesn’t work with data east rev2 games. They keep saying for years they are gonna update it, but nope

if any pin deserves to be included in a pinsound should it not be this one , may the phantoms curse be on them =)

#173 1 year ago

Anyone see CPR is taking votes on a new playfield for this? Check it out.

#174 1 year ago

Yep..... I'm on the list waiting to see if they will put some in to production.

#175 1 year ago

Thought I post my phantom =)

20180927_191702 (resized).jpg20180927_214629 (resized).jpg
1 week later
#176 1 year ago

Installed blades

20181009_204148 (resized).jpg20181009_204350 (resized).jpg
#177 1 year ago

Where are those from? I’ve only seen the ones with skulls.

#178 1 year ago
Quoted from Darscot:

Where are those from? I’ve only seen the ones with skulls.

Retro refurbs I love them

#179 1 year ago

Little phantom added and Rose plunger

15392318374015421149439987832988 (resized).jpg20181010_211834 (resized).jpg20181010_211856 (resized).jpg
#180 1 year ago

Does anyone have a spinner bracket they are willing to sell and the U shaped wire form from the left VUK?

#181 1 year ago

So has anyone created a decal for the lower part of the playfield yet?

#182 1 year ago
Quoted from RudeDogg1:

So has anyone created a decal for the lower part of the playfield yet?

Hi rudedogg.....ive a restored one in clear as you know so if I get a bit of interest I could re create just the gold strip from it before i sell it..it would be months off and be a huge amount of work digitally re created it but it's a possibility

#183 1 year ago
Quoted from chris111:

Hi rudedogg.....ive a restored one in clear as you know so if I get a bit of interest I could re create just the gold strip from it before i sell it..it would be months off and be a huge amount of work digitally re created it but it's a possibility

its a loaner machine so I wouldnt expect anyone to go out their way. More if there was one already in existence

#184 1 year ago

I made decals for pretty much the whole playfield but hand painted the bottom. And then I found the nos playfield and didn’t use any of them

#185 1 year ago

I’m really surprised no one produces a black decal for the lower part especially as they have all worn there

2 weeks later
#186 1 year ago

Hi fellow POTO owners. When I light top three lanes for jackpot build, no switches will add anything to the jackpot. It stays fixed at 2 million while the timer runs out. Anyone know what would cause this? Code error? A setting? I am running A03-2. Meanwhile, I installed Cliffy's new Magic mirror assembly, which looks great.

20181031_204740 (resized).jpg
#187 1 year ago

Weird. Only the pop bumpers add to the jackpot, and they aren’t adding?

#188 1 year ago

I have not played mine in a couple of months. I will need to turn it on and play it. I thought the maximum jackpot can only build to 3 million.

#189 1 year ago
Quoted from jboner1058:

Weird. Only the pop bumpers add to the jackpot, and they aren’t adding?

Nope. Hitting the bumpers has no effect. The total stays at 2 mil while timer counts down from 20 seconds.

#190 1 year ago
Quoted from code2quest:

Installed blades
[quoted image][quoted image]

Thise blades are beauties. I havent seen those before. Are they available? I put the ones on that have all the skulls piled up.

#191 1 year ago

Check and make sure you didn’t have a wire come off from one of the switches in the matrix. I had my whole bottom half of scoring switches stop working when the right outlane had a wire come off

#192 1 year ago
Quoted from jboner1058:

Check and make sure you didn’t have a wire come off from one of the switches in the matrix. I had my whole bottom half of scoring switches stop working when the right outlane had a wire come off

Thanks. I looked the matrix over that has the top.lane switches, which I assume activate jackpot build. They all look ok. Dont see any other obvious switch issues, and they all test well.

#193 1 year ago
Quoted from PhantomO:

Thanks. I looked the matrix over that has the top.lane switches, which I assume activate jackpot build. They all look ok. Dont see any other obvious switch issues, and they all test well.

Check these switches (center column) the top lanes aren’t in the pop bumpers matrix (which add to the jackpot) check all your center stand up targets

#194 1 year ago
672E5EC6-6EBB-437E-B2B8-44ACE92E13F4 (resized).png
#195 1 year ago

Thank you Jboner and Hawkeye for you suggestions and descriptions. Based on the knowlwege that your jackpost starts at a lower level than 2 million, I tried restoring factory settings. That did the trick, and now the jackpot starts a 100k and builds as it is supposed to, game to game until collected. Yay! Erik is happy again...

15414607344042984274112241100691 (resized).jpg

2 weeks later
#196 1 year ago

Abit if a weird one I’ve just finished a overhaul of a POTO I have on loan. The organ flashers has their wires cut off and black lamp holders removed. I reinstated them. But I’ve now discovered why I think they were removed. The targets hit the black lamp holders. Am I missing something?

#197 1 year ago
Quoted from RudeDogg1:

Abit if a weird one I’ve just finished a overhaul of a POTO I have on loan. The organ flashers has their wires cut off and black lamp holders removed. I reinstated them. But I’ve now discovered why I think they were removed. The targets hit the black lamp holders. Am I missing something?

You need to add 1/4 inch tall spacers under the two screws on the organ top.

#198 1 year ago

Just restored this to sell,hopefully will sell in UK but with it being a rarer and not an expensive machine it may not.price £700 UK plus post etc..
WP_20181130_14_50_52_Pro (resized).jpgWP_20181130_14_50_58_Pro (resized).jpgWP_20181130_14_51_34_Pro (resized).jpg

WP_20181201_14_43_02_Pro (resized).jpgWP_20181201_14_42_57_Pro (resized).jpgWP_20181201_14_42_53_Pro (resized).jpgWP_20181201_14_42_42_Pro (resized).jpgWP_20181201_14_42_50_Pro (resized).jpg
1 month later
#199 1 year ago

So Im looking at getting this pin, waiting on pics, but the owner says the middle of playfield phantom face insert has been melted by a previously stuck on flasher, does anyone know if this is available, or if a decal can be placed over a plain insert. ? . Apparently its melted bad and rippled so it affects gameplay.

a1e3c656a6075e5ec6b3eb04a20067174df5c1d2 (resized).jpg
#200 1 year ago

This pic is from a previous post here, but im told his face and part of hat is actually an insert that flashes at times during gameplay.

Promoted items from the Pinside Marketplace
$ 10.00
Cabinet - Sound/Speakers
Gweem's Mods
From: $ 19.99
$ 79.99
Cabinet - Shooter Rods
Lighted Pinball Mods
$ 50.00
$ 21.00
$ 54.99
Cabinet - Shooter Rods
Lighted Pinball Mods
Trade
Sale Pending!
Silver City, NM
From: $ 40.00
Cabinet - Other
Rock Custom Pinball
From: $ 18.00
Apparel - Men
Pinside Shop
$ 999.00
Flipper Parts
Mircoplayfields
$ 49.00
From: € 40.00
Playfield - Toys/Add-ons
Creo Pinball
$ 99.99
Playfield - Toys/Add-ons
Lighted Pinball Mods
From: $ 155.00
$ 0.10
Playfield - Toys/Add-ons
Pinball Stuff
There are 330 posts in this topic. You are on page 4 of 7.

Hey there! Got a moment?

Great to see you're enjoying Pinside! Did you know Pinside is able to run thanks to donations from our visitors? Please donate to Pinside, support the site and get anext to your username to show for it! Donate to Pinside