New! Dark mode!

Browsing Pinside at night? Getting tired of all the white? Switch to dark mode using the button in the top right (or CTRL-B)!

(Topic ID: 222797)

NEW! Williams System 3-7 In-Game Test ROMs


By pincoder

2 years ago



Topic Stats

  • 241 posts
  • 34 Pinsiders participating
  • Latest reply 3 months ago by pincoder
  • Topic is favorited by 61 Pinsiders

You

Linked Games

Topic Gallery

There have been 30 images uploaded to this topic. (View topic image gallery).

image (resized).jpg
LTSpice sim of BLANKING keep-alive in test ROM (resized).png
02-blanking (resized).png
0C200399-BFEC-4C5C-9381-C10E3CD5EC73 (resized).jpeg
IMG_8222 (resized).JPG
IMG_8221 (resized).JPG
9FCCB059-2325-4DE3-9C6B-3A04E7B2B8D3 (resized).jpeg
215E54F7-9746-4248-B427-DDB3492CA329 (resized).jpeg
7C15D61E-AA9B-4F81-A8B8-2D2704E2C616 (resized).jpeg
SST39SF0x0 (resized).png
CERDIP-PINS (resized).png
512 (resized).PNG
28c512 (resized).PNG
wang (resized).jpg
25616 (resized).jpg
2e3f85951413d05e56ae1fe9aee7d8d99408b7a7-1-1-1-1-1-1-1.jpg

You're currently viewing posts by Pinsider jeffc.
Click here to go back to viewing the entire thread.

#13 2 years ago

Where's a good place to buy ROMs for this?

I have a new rom burner and this looks like a good project to learn more about this type of stuff.

1 year later
#219 7 months ago

I want to thank pincoder for these test ROMs. And also CFH and others for countless resources over the years getting me to this point in my repair abilities.

In short:

A) I had a Pharaoh (sys7) that stopped booting and I was able to:

B) erase and burn my first ROMs ever
C) run successfully test ROM 01a-leds.bin
D) use a logic probe for the first time
E) fix my game

Long version:

A) My Pharaoh was working great for about a year then it decided to stop booting. Game would fire a random coil/sound at startup and would immediately freeze the 0 on MPU board. GI only - no attract lamps, no displays. 12V and 5V on MPU board tested good. I had previously followed Clay's guide and had done recommended upgrades - 40 pins/connector, new MPU 1J2 connector/header, resolder all headers, driver board R149-R156.

Decided it was finally time to try out my GQ-4X4 rom burner, logic probe and 2532 EPROMS that have been sitting unused in a drawer for between 6 months to 2 years. :-O

B) Not being a recent Windows user I struggled a bit getting the USBPrg software to recognize the GQ-4X4 device. Ah yes, needs a driver installed - been a while since I've done that. Then a youtube video or 2 to see how to burn arcade ROMs with the device. Seemed to work well - it is fun. Burned the first few test ROMs.

C) Popped out the Blue flipper ROM #2 and installed ROM 01a-leds.bin. Did not seem to work. Same results - random coil/sound at startup then would immediately freeze on a randmom digit. Sometimes would just freeze at 0. Twisted some of the socketed chips. No changes.

D) Then with one of the many bootups it started to run its test - digit counted up from 0-9 twice before it crashed. At least I now knew what the test should look like. I could coax it to run briefly maybe 25% of the bootups. I did probe some of the suggested IC pins and was able to at least learn how to use the probe. So, progress. Pulses were matching the test notes at least while test was running and then they'd go hi or lo when things crashed.

E) On a whim I replaced the AMI 6808 CPU at IC1 with the CPU chip from my Cosmic Gunfight. It ran the ROM 01a-leds.bin test perfectly several times in a row!! I seem to recall a Clay/ninja video questioning the long-term viability of these AMI chips. So I put the game ROM back in and things are booting and playing perfectly!!!

So again, thanks to all the repair helpers out there who have taught me stuff over the years. Not much of a "repair", but I did learn a lot today.

#220 7 months ago

I noticed the CPU socket was by RN - are those suspect and should I replace the socket if things are working?

#222 6 months ago

I did not run more than the 01a and 01b tests. I got too excited with the success of the borrowed CPU chip. I did try the suspect AMI chip in the Cosmic Gunfight and it failed to boot there as well. So I'm thinking my sockets are OK at least for now.

I did read through all the tests and may try them in the future - cool stuff. I am intrigued by the display test's easter egg and was amused with your names for all of the different sounds! "Alien Evaporation" is my favorite, lol. Reminds me of a friend whose summer job was coming up with names for different house paint colors. They declined to adopt her suggestion of Charlie Brown, lol.

Thanks again.

Promoted items from the Pinside Marketplace
From: $ 20.00
Cabinet - Other
Rock Custom Pinball
$ 33.00
Playfield - Decals
Metal-Mods
$ 179.00
Flipper Parts
Mircoplayfields
$ 349.95
Lighting - Led
Pin Stadium Pinball Mods

You're currently viewing posts by Pinsider jeffc.
Click here to go back to viewing the entire thread.

Hey there! Got a moment?

Great to see you're enjoying Pinside! Did you know Pinside is able to run thanks to donations from our visitors? Please donate to Pinside, support the site and get anext to your username to show for it! Donate to Pinside