(Topic ID: 300471)

Jacks Open -- drops not scoring extra value for upper lanes

By Carmoney

2 years ago



Topic Stats

You

Linked Games

Topic Gallery

View topic image gallery

20210927_171417 (resized).jpg
20210927_171344 (resized).jpg
20210927_171317 (resized).jpg
20210927_171257 (resized).jpg
IMG_2114 (resized).JPG
IMG_2113 (resized).JPG
IMG_2112 (resized).JPG
IMG_2110 (resized).JPG
20210925_214408 (resized).jpg
20210925_215307 (resized).jpg
pasted_image (resized).png
#1 2 years ago

OK, everything about the drop targets seems to be working fine, but for some reason I am not getting the extra thousands that should be scoring on the drop targets after running the ball through the upper lanes. The upper lanes score correctly, but during the whole game, drop targets are only scoring their "base" 1000 points. It's always "ding," and not "ding....ding-ding-ding."

Any ideas? Where should I be looking for mis-adjustments?

Thanks,
Mike

#2 2 years ago

If none of the top rollovers make the drop targets give the extra 1000, when you've made all 4 top rollovers, most likely the normally open switch on the Drop Target Score relay (G) with a Gr-Wh-Red wire on one terminal and a Maroon on the other is adjusted too wide. If that's not it, check the 4 motor switches in this circuit.

For a switch to work 3 things are necessary:
1) When open, there should be a small space between the contact points (duh)
2) When closing, the long blade's contact point should push the short blade's contact point enough to move the short blade
3) The contact points should be clean, which they usually will be if #2 is happening

pasted_image (resized).pngpasted_image (resized).png

1 week later
#3 2 years ago

Thanks for the help.....I checked the switches you suggested, but the problem persisted. However, I think I may have found the culprit--there are four wires on the "sequence bank" that have been disconnected, with the ends wrapped in black tape. I also see two (but only two) switch lugs that have no wires connected to them at all. These were obviously disconnected intentionally, maybe to keep scores lower? I would like to re-connect the wires, but don't know where they go.....

20210925_214408 (resized).jpg20210925_214408 (resized).jpg20210925_215307 (resized).jpg20210925_215307 (resized).jpg
#4 2 years ago

I'm not near the machine right now, but will try to post a closeup photo of the bank later this afternoon.

Lee

#5 2 years ago

That would be great!

#6 2 years ago

I took a closeup look at the bank on my JO. This won't be easy. I notice some differences in wire orientation and a couple small wire color differences (I have solid orange jacketed wires where your machine has solid blue wires) and it is very busy in that area with switch tabs and wires.

Might be easier if you can identify the wire colors that are taped off or disconnected and I can try and see where they might attach.

I took some photos anyway, but I'm not sure they are going to help much. LMK if I can zoom in on an area.

IMG_2110 (resized).JPGIMG_2110 (resized).JPGIMG_2112 (resized).JPGIMG_2112 (resized).JPGIMG_2113 (resized).JPGIMG_2113 (resized).JPGIMG_2114 (resized).JPGIMG_2114 (resized).JPG
#7 2 years ago

I'm not near the machine tonight, but I will take a look at it and try to identify the disconnected wires and post again in the next day or two. You're right--there's a lot going on in that area!!

Thanks so much.

#8 2 years ago

Viewing it with the playfield up, from top to bottom, the wires are (1) white/green double wires (2) purple/pink, (3) purple/white, and (4) solid purple.

Photos below show the wire colors.

20210927_171257 (resized).jpg20210927_171257 (resized).jpg20210927_171317 (resized).jpg20210927_171317 (resized).jpg20210927_171344 (resized).jpg20210927_171344 (resized).jpg20210927_171417 (resized).jpg20210927_171417 (resized).jpg
#9 2 years ago

Got it, Runbikeskilee! Your photos got me in the ballpark, and I connected it with jumpers initially until I confirmed it was all correct. My soldering iron is cooling off now, and my machine now works 100% as intended

Thanks so much for helping me with this!

Mike

#10 2 years ago

Great!

I was getting drowsy relaxing in the easy chair last night when I saw your post with the wire colors, but couldn't rouse myself enough to go down and open up the machine. Figured I'd do it this AM and find where those specific wires attached and try to verify with the schematic. You pretty much tracked it down yourself from the not so sharp photos.

Enjoy the game play.

Promoted items from Pinside Marketplace and Pinside Shops!
$ 15.00
Lighting
Space Coast Pinball
 
1,500 (OBO)
Machine - For Sale
Ottawa, ON
1,950
Machine - For Sale
Hudson, MA
Great pinball charity
Pinball Edu

Reply

Wanna join the discussion? Please sign in to reply to this topic.

Hey there! Welcome to Pinside!

Donate to Pinside

Great to see you're enjoying Pinside! Did you know Pinside is able to run without any 3rd-party banners or ads, thanks to the support from our visitors? Please consider a donation to Pinside and get anext to your username to show for it! Or better yet, subscribe to Pinside+!


This page was printed from and we tried optimising it for printing. Some page elements may have been deliberately hidden.

Scan the QR code on the left to jump to the URL this document was printed from.