(Topic ID: 73213)

Home for the Gottlieb SYS1-SYS80B guys, Yep it's a club :)


By Gerry

5 years ago



Topic Stats

  • 3,147 posts
  • 411 Pinsiders participating
  • Latest reply 4 days ago by PinballManiac40
  • Topic is favorited by 213 Pinsiders

You

Linked Games

Topic Gallery

There have been 1,022 images uploaded to this topic. (View topic image gallery).

IMG_20190907_144915 (resized).jpg
IMG_20190907_145128 (resized).jpg
IMG_20190907_134709 (resized).jpg
20190907_130201 (resized).jpg
20190907_130151 (resized).jpg
5F2D05BD-912F-44C7-A73A-60C2C8CEB5FE (resized).jpeg
IMG-20190907-WA0000 (resized).jpeg
20190817_104602 (resized).jpg
20190816_102612 (resized).jpg
20190816_102616 (resized).jpg
20190816_102742 (resized).jpg
20190816_102751 (resized).jpg
20190816_102807 (resized).jpg
20190816_102817 (resized).jpg
20190816_102830 (resized).jpg
20190816_102848 (resized).jpg

There are 3147 posts in this topic. You are on page 63 of 63.
#3101 34 days ago

Did Boston say they are out of all system 1 displays or just the blue color ones?

11
#3102 34 days ago

Added a Volcano to my Gottlieb early SS lineup ...

Basement #1 (resized).jpg
#3103 34 days ago
Quoted from WhiskeyPinball:

Did Boston say they are out of all system 1 displays or just the blue color ones?

I only inquired about the blue, so I don't know about the green.

#3104 31 days ago
Quoted from gweempose:

Added a Volcano to my Gottlieb early SS lineup ...[quoted image]

Yes!

#3105 31 days ago
Quoted from Mad_Dog_Coin_Op:

Check the little diode boards on the bottom of the playfield. My guess one of them is bad. Common problem on the old Gottliebs.

The all meassure .223 to .255

A1-j7 is repinned and groundmods done.

Even put in a working janin mpu and still the same. It does reset the drops kings and aces when for example 3 of them is down..and its always the same.
They score diffrent and when one target is down one of the others does not score..always the same..but score if the otherone is up.

#3106 31 days ago
Quoted from Andreas:

A1-j7 is repinned and groundmods done.

Check A1-J7 closely and make sure all in the right place, same with the ground mods.

#3107 31 days ago
Quoted from RWH:

Check A1-J7 closely and make sure all in the right place, same with the ground mods.

Even though manual says so its not missing any cabels..looked at pinrepairs joker poker and A1-J7 looks like mine.

I did put in a fully working mpu from janin and still problems with the droptargets resets before everytning is down. So did his switchtest and see that if one of the black aces falls it registerd the other like fallen but its not..the same with the black kings. What in the heck is going on here. The diods meassure between 0.223 to 0.256 so Im pritty sure they are good. What is the common link between the 2 black cards in the diffrent droptargetbanks?(Kings and Aces).
Once again..ground is done, diods meassures good, voltage from powersup is good and a1-j7 repinned.

20190815_231808 (resized).jpg20190815_231817 (resized).jpg20190816_003232 (resized).jpg20190816_003323 (resized).jpg20190816_003359 (resized).jpg20190816_003459 (resized).jpg
#3108 31 days ago

You are missing segments on 2 displays it looks like to me. That is controlled by either chip z19, z21, z23 do you have the cpu board schematics? One of those chips has a bad leg.

#3109 31 days ago

Check the switch matrix and if there are more switches missing.
http://www.pinballrebel.com/pinball/cards/Tech_Charts/Gottlieb_Joker_Poker_Tech_Chart.pdf
A1J7 looks fine.

#3110 31 days ago
Quoted from Inkochnito:

Check the switch matrix and if there are more switches missing.
http://www.pinballrebel.com/pinball/cards/Tech_Charts/Gottlieb_Joker_Poker_Tech_Chart.pdf
A1J7 looks fine.

From what I can tell everything looks ok...hrm..at least on the drops. Maybee Im missing somthing on diodplate?

20190816_102612 (resized).jpg20190816_102616 (resized).jpg20190816_102742 (resized).jpg20190816_102751 (resized).jpg20190816_102807 (resized).jpg20190816_102817 (resized).jpg20190816_102830 (resized).jpg20190816_102907 (resized).jpg20190816_102848 (resized).jpg20190816_102902 (resized).jpg20190816_102912 (resized).jpg20190816_102917 (resized).jpg
#3111 30 days ago

solved it with janin in it...Someone did somthing strange with the freeplay wire..removing that and it worked. Original bord still strange but tired on it so will prob buy another janin..thanks everyone.

#3112 30 days ago

Has anyone worked on a solution for the older sys 1 to allow modification on the existing sound tones? Was wondering if there was a way to modify the sound on the existing board, or use the multitone, or aftermarket to get different sounds. For instance if you had Solar Ride and Dragon and wanted to distinguish the sounds between them. Something other than adding MP3 triggers or more exotic solutions.

#3113 30 days ago
Quoted from gweempose:

Added a Volcano to my Gottlieb early SS lineup ...[quoted image]

Man i miss my Volcano, fun game

#3114 29 days ago

On timeline there is a bell inthe game..really awsome. Did they put this in any other sys 80 games?

20190817_104602 (resized).jpg
#3115 29 days ago
Quoted from Andreas:

On timeline there is a bell inthe game..really awsome. Did they put this in any other sys 80 games?[quoted image]

Air raid siren in Gold Wings!

#3116 29 days ago
Quoted from gdonovan:

Air raid siren in Gold Wings!

Speaking of Gold Wings, does anyone have a speaker panel they'd like to sell? I need one as mine is missing completely.

#3117 28 days ago
Quoted from Andreas:

On timeline there is a bell inthe game..really awsome. Did they put this in any other sys 80 games?

On Rocky #672 you have a GONG ! Located at right side of the cabinet, it's a 5" bell. Reference of this "sound board" is MA-352
Fun to see the use of this electromechanical piece, as this 1982's model has also a sound board with speech (with SC-01).

#3118 26 days ago

OK... I got a Gottlieb system 1 Dragon machine... if I let it sit and turn it on, I can play it for a while... then after a few minutes it will go into a STUCK TILT... it is not actually a tilt... all of the tilt and slam switches are fine... any ideas?

Should I just chuck the original MPU?

Also where do I get pins and the tool to repin the connectors?

Also missing one part the metal plate/stop for one of the vari targets anyone got one? that was a lot

Thanks! Want to get this running 100%

#3119 26 days ago

Gottlieb: It's Not Just a Job, It's an Adventure.

#3120 26 days ago
Quoted from Lathroum:

Also where do I get pins and the tool to repin the connectors?

You can it all from GPE (great Plains Electronics) Ed will take good care of you.

#3121 21 days ago

I had a party last night and 4 score displays on volcano went out, then came back, then out. They would drop out from 15 to 30 minutes.

Only score displays go out. Credit display is still on.
Left it on for 1 hour today, and they are out again.

All ground mods are done and it has been repinned .
Any ideas?

#3122 21 days ago
Quoted from PinballAir:

I had a party last night and 4 score displays on volcano went out, then came back, then out. They would drop out from 15 to 30 minutes.
Only score displays go out. Credit display is still on.
Left it on for 1 hour today, and they are out again.
All ground mods are done and it has been repinned .
Any ideas?

According to these symptoms, it can only come from a defect of the 60V. The first thing to do is to check when the displays go off, that the 60 volts still arrives on the display blocks. Simply measure with a DMM on the chemical capacitor, on the right of the 7-digit display blocks (it has the 60V at his pins, and easy access). If no voltage is present, then sure the issue is here.
It will then be necessary to look for, why the 60 volts no longer reaches the displays. There is a good chance that this is a connector problem (broken weld) at the power supply board. Overall, the power supply board must work and produce 60 volts, because the 42 volts used by the small 4-digit display, is derived from this voltage.
Since the cut is intermittent and occurs when the power supply is hot, there is certainly a bad weld under the power supply board, maybe at the connector. Thus, with heat and expansion, the contact can fluctuate.
If you do not have skill for electronics, you can try exchanging the power supply with another to see if the phenomenon continues to happen or not.

#3123 21 days ago

Will do. Thank you

#3124 20 days ago

Gottlieb Pinball Pool - will only accept one credit. Dip switch settings are for 15 max. Is this a bad RAM chip, or could it be something else? Curious where to start looking...

#3125 20 days ago

try setting the replay amount to say 10,000 pts , so every game you get a free game on the credits

#3126 20 days ago
Quoted from dmieczko:

Gottlieb Pinball Pool - will only accept one credit. Dip switch settings are for 15 max. Is this a bad RAM chip, or could it be something else? Curious where to start looking...

OEM board? Those dip banks fail all the time. Check to see if it is actually working with your meter. My guess is you just have a failed dip switch bank.

#3127 20 days ago
Quoted from luch:

try setting the replay amount to say 10,000 pts , so every game you get a free game on the credits

Will do, thanks.

Quoted from Mad_Dog_Coin_Op:

OEM board? Those dip banks fail all the time. Check to see if it is actually working with your meter. My guess is you just have a failed dip switch bank.

Yes, original OEM board. I don't think there are any settings at all for 1 credit max, so I'm not sure how this could be the error.

#3128 20 days ago

My Monte Carlo has been working fine and all of the sudden there are 4 switches that won’t register. The left lock saucer, left ramp made switch, middle left top lane and the right inlane target switch that opens the right gate. Any ideas where to start troubleshooting this?

#3129 19 days ago
Quoted from Jakers:

My Monte Carlo has been working fine and all of the sudden there are 4 switches that won’t register. The left lock saucer, left ramp made switch, middle left top lane and the right inlane target switch that opens the right gate. Any ideas where to start troubleshooting this?

Check the connector pins.
Old and metal fatigue will break them.
Not to mention the battery residue is a killer too.

#3130 19 days ago
Quoted from Inkochnito:

Check the connector pins.
Old and metal fatigue will break them.
Not to mention the battery residue is a killer too.

The 4 switches problem ended up being a broken wire under the playfield on one of the diode boards. Also found and fixed my random reset problem by flowing solder on the daughter board pins.

The only problem I can see now is my “5” insert light is constantly on in attract mode. Would that be a diode issue and where is that diode located?

#3131 18 days ago
Quoted from Jakers:

The 4 switches problem ended up being a broken wire under the playfield on one of the diode boards. Also found and fixed my random reset problem by flowing solder on the daughter board pins.
The only problem I can see now is my “5” insert light is constantly on in attract mode. Would that be a diode issue and where is that diode located?

Check Q39 on the driver board.
It's a MPS-A13 transistor.

#3132 18 days ago

Joined the 80b with an arena!
Trying to make it boot, have seen 2 blown 2n3055.

Don't know yet if there are other issues.

I changed the battery, should be 4.5V, right?

1 week later
#3133 10 days ago
Quoted from PinballAir:

Only score displays go out. Credit display is still on.

Turned out to be a bunch of cracked solder joints on the header off the power supply. Reflowed J1 and J2 . All is well.

#3134 8 days ago

Any ideas with Alien Star?

Just a 0 and a 4 on the displays.

IMG-20190907-WA0000 (resized).jpeg
#3135 8 days ago

The 4 is likely the Credits in the machine.
You have the 60v and the 42v that is derived from it. The displays use this power to light up.
With machine powered up, gently wiggle the J1 and J2 connectors on the power supply. DO NOT UNPLUG THEM WHILE MACHINE IS PLUGGED IN.
If the displays show some life, remove the PS, unsolder the large transistor and inspect the headers and reflow as necessary.

This is how I confirmed the source of my issue.

#3136 8 days ago

Anyone have a back box lock mechanism for sale?

#3137 8 days ago
Quoted from PinballAir:

The 4 is likely the Credits in the machine.
You have the 60v and the 42v that is derived from it. The displays use this power to light up.
With machine powered up, gently wiggle the J1 and J2 connectors on the power supply. DO NOT UNPLUG THEM WHILE MACHINE IS PLUGGED IN.
If the displays show some life, remove the PS, unsolder the large transistor and inspect the headers and reflow as necessary.
This is how I confirmed the source of my issue.

I'm not sure it's booted properly I can flip the flippers and manually trigger the pop bumpers. The 4 sometimes becomes as 9 or a 1.

#3138 8 days ago

On the same topic above the pin wiki states a single digit outage is likely a connection issue but I can’t get it resolved. Any other ideas on missing just 1 full digit?

5F2D05BD-912F-44C7-A73A-60C2C8CEB5FE (resized).jpeg
#3139 8 days ago
Quoted from djsolzs:

missing just 1 full digit?

I think it's a problem with the display itself. Have you exchanged the display position with another to see if the problem follows the display? Do this with the machine off and reboot and check. If that one digit problem shows up when its anywhere else it is the display. Likely the und6116 chip.

#3140 8 days ago
Quoted from djsolzs:

On the same topic above the pin wiki states a single digit outage is likely a connection issue but I can’t get it resolved. Any other ideas on missing just 1 full digit?[quoted image]

Had the same exact problem with one of my displays (see pics - still not repaired). I think traces/solder in back of display need to be reflowed, for mine. Connectors were fine since a display swap worked.

20190907_130151 (resized).jpg20190907_130201 (resized).jpg
#3141 8 days ago

Thanks I’ll pull and reflow solder as well as swap out to see what I get appreciate the help

#3142 8 days ago

I'm shopping out my Diamond Lady and putting it back together but I'm unsure where these two metal brackets go? Took lots of pics but not good enough apparently. Any one have any ideas? Thanks!

IMG_20190907_134709 (resized).jpg
#3143 8 days ago

those usually show up on either side of ramp entrances, zoom in and look closely at this image I think you can just make them out https://www.ipdb.org/images/678/image-10.jpg

#3144 8 days ago
Quoted from BorgDog:

those usually show up on either side of ramp entrances, zoom in and look closely at this image I think you can just make them out https://www.ipdb.org/images/678/image-10.jpg

You're exactly right. Thank you! Now my ramp will be better protected.

IMG_20190907_144915 (resized).jpgIMG_20190907_145128 (resized).jpg
#3145 4 days ago

Anyone have a Gold Wings topper or the whole siren assembly for sale? I'm trying to bring mine back to a full game state.

#3146 4 days ago
Quoted from PinballManiac40:

Anyone have a Gold Wings topper or the whole siren assembly for sale? I'm trying to bring mine back to a full game state.

You can get the siren from Pinball Resource. I just picked one up within the last year.

#3147 4 days ago
Quoted from Pin-up:

You can get the siren from Pinball Resource. I just picked one up within the last year.

I need the FULL siren assembly, which they do not have.

Promoted items from the Pinside Marketplace
From: $ 40.00
Cabinet - Other
Rock Custom Pinball
From: $ 40.00
Cabinet - Other
Rock Custom Pinball
There are 3147 posts in this topic. You are on page 63 of 63.

Hey there! Got a moment?

Great to see you're enjoying Pinside! Did you know Pinside is able to run thanks to donations from our visitors? Please donate to Pinside, support the site and get anext to your username to show for it! Donate to Pinside