(Topic ID: 235498)

Getaway pinball plunger fires when flippers are pressed


By Karpy1717

1 year ago



Topic Stats

  • 10 posts
  • 3 Pinsiders participating
  • Latest reply 8 months ago by Karpy1717
  • No one calls this topic a favorite

You

Linked Games

#1 1 year ago

Hi everyone, I was repairing some burned out lights on my getaway high speed 2 and when I went to play the plunger wouldn’t work at all. However when I pressed the flipper for some reason it launched. I was wondering how you would go about fixing this. Also the left and right bumpers are not working so I’m assuming there is some power short somewhere in the machine. Any help would be great and if you need I can provide pictures. Thanks

#2 1 year ago

I'd raise the playfield and look carefully at the wires leading to the plunger. One is probably pinched and shorted.

Go into your switch test and check 33 Gear Shifter low, 34 Gear Shifter high, 78 Shooter, 61-63 the Jet bumpers. Are any of them not working?

#3 1 year ago

A Getaway local to me does this as well, is this a setting or compensation for a bad shifter switch?

#4 1 year ago
Quoted from RVApinballer:

is this a setting or compensation for a bad shifter switch?

Setting A.2 05 on page 1-29 in the manual says it is a setting.

#5 1 year ago

It says check switch 74 and shifter error. I’m not sure how to find the switch test though. I went into the test menus and couldn’t find those

#6 1 year ago

I also didn’t find a clipped wire so I’m not sure what to do from here

#7 1 year ago

It does look like one wire( the one that’s the highest up and is white and red) has wires that have come out of the soldering?

#8 1 year ago
Quoted from Karpy1717:

It says check switch 74 and shifter error. I’m not sure how to find the switch test though. I went into the test menus and couldn’t find those

Look on page 1-13 in your manual. You can try the switch edges (T.1) and/or the single switch (T.3). If you don't have a manual you can get one from IPDB.org.

Quoted from Karpy1717:

It does look like one wire( the one that’s the highest up and is white and red) has wires that have come out of the soldering?

On the last page of your manual is a chart for the switch matrix. Row two uses a White-Red wire. Are any of those switches where you saw the wires that have come out or was that on your shifter or auto-plunger or flipper?

#9 1 year ago

It looked like it went into the flipper, it was one of the three that comes out of the plug. Do you think the best option would be to solder it back?

3 months later
#10 8 months ago

Turns out it indeed was a switch matrix and I took it in to fix! Thanks for everyone who helped

Promoted items from the Pinside Marketplace
From: $ 233.10
$ 49.95
Lighting - Led
Pin Stadium Pinball LEDs
3,000 (OBO)
Machine - For Sale
Carrollton, TX

Hey there! Got a moment?

Great to see you're enjoying Pinside! Did you know Pinside is able to run thanks to donations from our visitors? Please donate to Pinside, support the site and get anext to your username to show for it! Donate to Pinside