(Topic ID: 217437)

A lotta ins.. a lotta outs - TBL maintenance thread

By sd_tom

4 years ago


Topic Heartbeat

Topic Stats

  • 1,635 posts
  • 161 Pinsiders participating
  • Latest reply 3 hours ago by Rensh
  • Topic is favorited by 136 Pinsiders
  • Topic is sticky in its sub-forum

You

Linked Games

Topic Gallery

View topic image gallery

1 (resized).jpg
E503613B-78A4-42C7-9F5A-B9D7652ED822 (resized).jpeg
6AA4E242-860B-4B7D-B562-0E3829DDBAD9 (resized).png
BCE65D0B-639A-4DCB-B225-4FEEDCDF8E5D (resized).jpeg
DE1A9BEB-A150-4E13-B36B-7F85BD292ED9 (resized).jpeg
5744D206-B86E-49CF-B74C-1F021C2764CE (resized).jpeg
Rug Toy FAQ.pdf (PDF preview)
PXL_20221030_000611370 (1) (resized).jpg
97098417-617C-4999-B7C9-5124B46DFBDB (resized).jpeg
20221028_181101 (resized).jpg
20221015_215918 (resized).jpg
20221015_212509 (resized).jpg
20221015_215703 (resized).jpg
20221015_205126 (resized).jpg
20221015_203753 (resized).jpg
20221015_202649 (resized).jpg

Topic index (key posts)

11 key posts have been marked in this topic, showing the first 10 items. (Show topic index)

There are 1,635 posts in this topic. You are on page 33 of 33.
#1601 19 days ago

I just got my Lebowski last weekend and now I got an error of rug eos back closed and the machine makes a whirring motor sound. I have less then 50 plays on it, does anyone have an idea on how I can fix this before contacting support.? Any help would be appreciated.

#1602 19 days ago
Quoted from theant:

I just got my Lebowski last weekend and now I got an error of rug eos back closed and the machine makes a whirring motor sound. I have less than 50 plays on it, does anyone have an idea on how I can fix this before contacting support.? Any help would be appreciated.

I’d look at the below and send an email to support if you need more guidance.

https://o.pinside.com/4/2d/d5/42dd5b49ac1ad4f2bff0d916d878d34856f14cea.pdf

https://www.dutchpinball.com/the_big_lebowski_pinball_support

#1603 19 days ago
Quoted from theant:

I just got my Lebowski last weekend and now I got an error of rug eos back closed and the machine makes a whirring motor sound. I have less then 50 plays on it, does anyone have an idea on how I can fix this before contacting support.? Any help would be appreciated.

Are both of these silver pieces in place at each end of the rolling pin inside of the rug (keeping the pin/rug on track)? One of mine came off in shipping and I had the same issue.

6AA4E242-860B-4B7D-B562-0E3829DDBAD9 (resized).png
#1604 19 days ago

Paulbaptise and spelunk71 you both rule, it wasn’t missing the washer but on of the switch wires was caught under the rug mechanism, how I don’t know I am now back in business thanks to the support link for the rug. It is people like the both of you which makes pinside so awesome.

#1605 19 days ago
Quoted from Spelunk71:Are both of these silver pieces in place at each end of the rolling pin inside of the rug (keeping the pin/rug on track)? One of mine came off in shipping and I had the same issue. [quoted image]

I do not think new games use these…maybe Rens can tell us.

#1606 18 days ago
Quoted from cpr9999:

I do not think new games use these…maybe Rens can tell us.

I know on the roadmap is to replace these in time with e-clips. Don’t know however if that already has been done.

#1607 18 days ago
Quoted from Rensh:

I know on the roadmap is to replace these in time with e-clips. Don’t know however if that already has been done.

Like this?

E503613B-78A4-42C7-9F5A-B9D7652ED822 (resized).jpeg
#1608 13 days ago

All-
I am looking for some help with new Arch Linux used on TBL. Looking for an Linux “expert” who can help with automount of drives and error.
Maybe you know someone that can help - just ping me.
Thx!

#1609 8 days ago

delt31 Hit up Rensh with that divertor issue here. He’ll get you straightened out.

#1610 7 days ago

I’m having the car fluttering issue, and for some reason the service faq on the Dutch pinball site won’t load. Tried it multiple times now. Can anyone point me to a fix?

#1611 7 days ago

Anyone know how to address issues with the mystery scoop not seeing the ball in there, until I nudge it a few times?

Also, 1.01 code is throwing a test issue, but won't tell me what the issue is...

#1612 6 days ago

Hi all, looking for some insight- I have recently been having a issue with balls being ejectected into shooter lane and not being able to launch ball- like the ball isn’t being recognized in lane. This seems to happen like once every couple of balls. Also has happened in game play during character mode - multiple balls will eject into lane then just hang there. Any help appreciated. Thanks

#1613 6 days ago
Quoted from Komo33:

Hi all, looking for some insight- I have recently been having a issue with balls being ejectected into shooter lane and not being able to launch ball- like the ball isn’t being recognized in lane. This seems to happen like once every couple of balls. Also has happened in game play during character mode - multiple balls will eject into lane then just hang there. Any help appreciated. Thanks

Question here is if the switch is failing which detects the ball in the shooterlane or is the shootercoil itself failing?

Put tbl in switchtest and in coil test and test both components.

Is this an old or newer tbl?

#1614 6 days ago

I purchased machine in April of 2020. I tested switch and coil and both seem to be functioning properly. I also replaced the switch when this started happening.

#1615 6 days ago

Interesting. Next time it happens pls go into switchtest and see if the shooterlane switch is active yes or no. What happens if you just do nothing? Is a search initiated or ?? And if you go into the testmenu looking for the switch, can you go into coilmenu and activate shootercoil?

Let us know.

#1616 6 days ago
Quoted from Rensh:

It’s a transparant spacer and not easy to see. You are sure it’s there? The mini ramp on the MPF is what we are talking about? That should be more or less flush with the MPF.
Bowling alley for me is the big assy in the cabinet …

Rensh do you have part number or link for replacement spacers? Both mine seem to be missing and my ramp is sitting slightly under the MPF (very occassionally traps there)

#1617 6 days ago
Quoted from ray-dude:

Rensh do you have part number or link for replacement spacers? Both mine seem to be missing and my ramp is sitting slightly under the MPF (very occassionally traps there)

Replacement spacers? Are you talking over the entrance of the mini ramp at the MPF?

If so, sent mail to [email protected] including adress and tbl serialno. Can have the spacer posted to you. And otherwise just put a small washer under it to make it level.

#1618 6 days ago
Quoted from Rensh:

Replacement spacers? Are you talking over the entrance of the mini ramp at the MPF?
If so, sent mail to [email protected] including adress and tbl serialno. Can have the spacer posted to you. And otherwise just put a small washer under it to make it level.

Thank you. I went back and found some references to this in this thread (thank you). I have the wood-shaped plastic under the MPF plastic ramp (I was looking for plastic washers and missed it...found it with help of photos posted here https://pinside.com/pinball/forum/topic/a-lotta-ins-a-lotta-outs-tbl-maintenance-thread/page/18#post-6602897), but it was still low. Just put some M2.5 washers under the ramp and it is pretty much perfectly flush. Appreciate the help!

#1619 6 days ago

More and more frequently now, I am getting the machine booting up into "Coin Door is open!" Any suggestions on where to start troubleshooting? If I have balls removed, and place them in the shooter lane, the auto launch will shoot the balls. All coin door functions are disabled when this condition is in affect. Interlock switch is known good, and no obvious, wiring or connections are damaged.
Thanks all!

#1620 5 days ago

so the switch that indicates that the car is closed. I thought mine was bad, it didn't work during a switch test, so I purchased a new switch and was ready to install it. I went on vacation... came back... and now the old switch is working again. Any ideas on what is going on with it? Cold solder or loose connection? I know others have have replaced the switch... but maybe it's not the switch going bad.

#1621 5 days ago
Quoted from okgrak:

I’m having the car fluttering issue, and for some reason the service faq on the Dutch pinball site won’t load. Tried it multiple times now. Can anyone point me to a fix?

There's a switch behind the car that's probably needs to be adjusted. This happened to mine, all I did was take a leaf adjuster to the switch and it fixed the issue.

Quoted from zaphX:

Anyone know how to address issues with the mystery scoop not seeing the ball in there, until I nudge it a few times?
Also, 1.01 code is throwing a test issue, but won't tell me what the issue is...

This happened to me. I cleaned the switch/optos in the area and haven't had a problem since.

Quoted from elcolonel:

More and more frequently now, I am getting the machine booting up into "Coin Door is open!" Any suggestions on where to start troubleshooting? If I have balls removed, and place them in the shooter lane, the auto launch will shoot the balls. All coin door functions are disabled when this condition is in affect. Interlock switch is known good, and no obvious, wiring or connections are damaged.
Thanks all!

Check the screws on the switch? Or maybe the housing is broken or has moved, so that when the door closes it doesn't push the switch in all the way? Gotta be something weird like that.

Quoted from NC_Pin:

so the switch that indicates that the car is closed. I thought mine was bad, it didn't work during a switch test, so I purchased a new switch and was ready to install it. I went on vacation... came back... and now the old switch is working again. Any ideas on what is going on with it? Cold solder or loose connection? I know others have have replaced the switch... but maybe it's not the switch going bad.

Uh oh. This is what happened to mine before the big issues started. You can search my post history for the full story, but the culprit for me was a bad mini playfield board. It started with that very switch, then went to a light or two, then all the lights, then the whole thing died.

Keep an eye on that.

#1622 5 days ago
Quoted from zaphX:

Anyone know how to address issues with the mystery scoop not seeing the ball in there, until I nudge it a few times?
Also, 1.01 code is throwing a test issue, but won't tell me what the issue is...

If it’s for instance a ball in the shooterlane or the scoop upon turning on tbl tells there is an error but also clears the ball. When you open the coindoor it rechecks if there is something in error, doesn’t see the error as ball was cleared and thus doesn’t issue a report anymore.

Could this be the case?

#1623 3 days ago

Does anyone know why when I try to update from v1.00 code to V1.01 I get an error on the game that says "HARD DRIVE SPACE LIMITED PLEASE DELETE AN OLDER VERSION FIRST", which is what I did. Only running v1.00 now and it still will not update. It is an early game.

#1624 3 days ago

Had a player get to dude abides and manage to blow the main 48v fuse with all their play. Guess the coil activity and resistance (from heat) from so much play was too much.

#1625 3 days ago
Quoted from Fordiesel69:

Does anyone know why when I try to update from v1.00 code to V1.01 I get an error on the game that says "HARD DRIVE SPACE LIMITED PLEASE DELETE AN OLDER VERSION FIRST", which is what I did. Only running v1.00 now and it still will not update. It is an early game.

Hmm. The early games had a much smaller ssd. Guess thats perhaps only way is to install and go back to 059, del 100 and then update to 101. The amount of code apparently to much.

A new bigger ssd with new OS installed will set you back usd 100 incl shipping. If you wanna go that route sent mail to [email protected] including tbl serialno and shipping adress.

#1626 3 days ago
Quoted from flynnibus:

Had a player get to dude abides and manage to blow the main 48v fuse with all their play. Guess the coil activity and resistance (from heat) from so much play was too much.

Wow. That’s a new one.

#1627 2 days ago
Quoted from Rensh:

Hmm. The early games had a much smaller ssd. Guess thats perhaps only way is to install and go back to 059, del 100 and then update to 101. The amount of code apparently to much.

A new bigger ssd with new OS installed will set you back usd 100 incl shipping. If you wanna go that route sent mail to [email protected] including tbl serialno and shipping adress.

Is it anticipated with any future releases that space could become a larger issue for others? I know I had to delete every previous version to get 1.01 on this most recent time but it did work. Just looking ahead

#1628 2 days ago

Just buy a larger SSD ... clone your drive. It is quite easy and Rensh gave earlier in this thread and in the manuals a howto do so with Macrium Reflex.
Otherhand look in the owners thread , there you can get in contact with someone who might write the image for you.

#1629 2 days ago
Quoted from bemmett:

Is it anticipated with any future releases that space could become a larger issue for others? I know I had to delete every previous version to get 1.01 on this most recent time but it did work. Just looking ahead

It is expected that future updates will be (a lot) smaller. Was already hoped for with rel 101 but run into a technical difficulty which caused the 101 to still be a big one.

#1630 2 days ago
Quoted from bemmett:

Is it anticipated with any future releases that space could become a larger issue for others? I know I had to delete every previous version to get 1.01 on this most recent time but it did work. Just looking ahead

New OS and bigger SSD help a lot. Shoot me a PM if you need help or don't have access to a burner.

#1631 2 days ago
Quoted from Rensh:

It is expected that future updates will be (a lot) smaller. Was already hoped for with rel 101 but run into a technical difficulty which caused the 101 to still be a big one.

Yes, the download is expected to be smaller, but the assets from 1.00 will still be copied over to the next version, so in practice every installed version will take something like 4,5gb. It's puzzling though that you can't update with only 1 version installed.
Fordiesel69 Do you have some backup data on the disk or maybe the Trash in Ubuntu is full?

#1632 2 days ago

Hello all. I'm sure its mentions this in one of these pages but has anyone had a ball get stuck going up the Jesus ramp. Took tunnel off lower playfield and looks like there are pads right where the ball drops. That pad already has an indention with only about 100 games played. It only happens with a slow shot up the ramp. I am thinking it gets stuck on that pad. Thanks.

#1633 1 day ago
Quoted from PBMAN:

Hello all. I'm sure its mentions this in one of these pages but has anyone had a ball get stuck going up the Jesus ramp. Took tunnel off lower playfield and looks like there are pads right where the ball drops. That pad already has an indention with only about 100 games played. It only happens with a slow shot up the ramp. I am thinking it gets stuck on that pad. Thanks.

Can you post some pictures to show what you exactly mean? And how recent built is your tbl eg a serialnumber helps. Unaware of any pads but perhaps the factory changed something I am unaware of.

#1634 1 day ago

Rensh. Hello. Looks like ball is actually getting stuck in the Vuk and not in the Tunnel. I took a pic of the Tunnel outside as I dont want to take that off again if I dont have to. There are pads on each end of the Y. Obviously no pads on the Vuk. Serial DP-01-679. Very recent build.

1 (resized).jpg
#1635 3 hours ago
Quoted from PBMAN:

Rensh. Hello. Looks like ball is actually getting stuck in the Vuk and not in the Tunnel. I took a pic of the Tunnel outside as I dont want to take that off again if I dont have to. There are pads on each end of the Y. Obviously no pads on the Vuk. Serial DP-01-679. Very recent build.
[quoted image]

The Jesus ramp leads to the VUK to get on MPF. What you are showing here is the subway which has nothing to do with the Jesus ramp.The subway is fed with a shot to end of Dude ramp, when the rug is fully rolled back and from the MPF scoop (left of the cardoor).

So, I am confused. What am I supposed to see here?

Promoted items from the Pinside Marketplace
$ 50.00
Cabinet - Shooter Rods
Balls of Steel LLC
Shooter rods
$ 25.00
Apparel - Men
Pinside Shop
Men
$ 15.00
Cabinet - Sound/Speakers
Gweem's Mods
Sound/Speakers
$ 399.95
Lighting - Led
Pin Stadium Pinball Mods
Led
14,750
Machine - For Sale
Downers Grove, IL
15,000
Machine - For Sale
Grosse Pointe, MI
$ 299.95
Lighting - Led
Pin Stadium Pinball Mods
Led
$ 50.00
Cabinet - Shooter Rods
Balls of Steel LLC
Shooter rods
$ 44.50
Playfield - Toys/Add-ons
The MOD Couple
Toys/Add-ons
$ 259.99
Cabinet - Toppers
Lighted Pinball Mods
Toppers
There are 1,635 posts in this topic. You are on page 33 of 33.

Reply

Wanna join the discussion? Please sign in to reply to this topic.

Hey there! Welcome to Pinside!

Donate to Pinside

Great to see you're enjoying Pinside! Did you know Pinside is able to run without any 3rd-party banners or ads, thanks to the support from our visitors? Please consider a donation to Pinside and get anext to your username to show for it! Or better yet, subscribe to Pinside+!